Избрани Новини

Лапароскопски операции ще се извършват в Благоевград

Български и македонски лекари ще си сътрудничат

Благоевград и град Щип, Р. Македония, ще си сътрудничат в сферата на здравеопазването. Районната лекарска колегия в Благоевград съдейства за създаването на трансграничен здравен клъстер и здравен каталог между двете държави с цел обмен на млади лекари специализанти и на пациенти между двете държави.

В Благоевградската онкоболница с европейски средства вече е закупено оборудване, което позволява извършване на лапароскопски операции.

Десислава Малинова"
"В този операционен блок се намира високотехнологичният генератор, който е закупен, който вече работи и с него се оперира."
Д-р Съби Хаджиев, председател на УС на Районната лекарска колегия:
"Операциите, които се извършват, се съкращава времето, което е много важно за пациента. Ако една операция се прави за два часа, с него тя се прави за един час, което е много важно и съществено за пациента."

Трансграничният обмен между благоевградската онкологична болница и Клиничната болница в Щип ще съдейства за създаването на добри практики в двете болници. Лекари и пациенти ще имат възможност да обменят опит.

Д-р Съби Хаджиев:
"Ние ще имаме възможност да контактуваме с колеги от Македония при случаи, които са особено интересни или имат нужда от допълнителна консултация при обсъждане, за да може по-съвременно тези пациенти да бъдат диагностицирани и да бъдат лекувани след това."

Трансграничният здравен каталог, който ще бъде и на електронен носител, ще включва имената на лекарите специалисти лекарите от Благоевградска област и от македонския град. През месец април предстои благоевградски лекари да заминат за македонския град Щип, за да се запознаят на място с работата на своите колеги, съобщава БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов