Избрани Новини

Кметове в Благоевградско се обединяват

"Конференция на бъдещето” събра десетки ентусиасти, жители на различни села

„Конференция на бъдещето” събра десетки ентусиасти, жители на различни села в община Благоевград в базата на Югозападния университет край града, информира kmeta.bg. Събитието се проведе в петък и събота по проект „Живи общности за жизнени села – Деветашкото плато споделя рецепти за модерно селско събитие”. Партньори са Сдружение „Деветашко плато” и Асоциацията за европейско развитие на българското село, което бе създадена преди 2 години от кметове на села в община Благоевград. Управниците искат да развиват селищата, а не те да изчезнат от картата на България. Да се задържат тук младите хора, да имат поминък, да имат бъдеще. Убедени са, че районът има страхотен потенциал за развитие на туризма с красотата си, с възможността за инвестиции в животновъдство и селско стопанство.

Участниците във форума бяха разпределени в различни работни групи по интереси. Сред тях бяха жители на населените места – студенти, учени, бизнесмени, тук бе дори свещеникът на село Еленово – отец Стоян Бербатов, който е родственик на големия ни футболист Димитър Бербатов. Присъстваха хотелиери и туроператори. Целта бе всички да вложат ентусиазъм, енергия и усилия, за да начертаят бъдещето на селищата, като се върнат към миналото и отчетат какво се случва днес в тях. „Търсим форми и начин да направим селата по-атрактивни и по-привлекателни за туристите. Да идват гости тук и да остават за по няколко дни. Но е необходимо да можем да им предоставим качествени услуги и интересни забележителности, каквито има в региона, но се нуждаят от реклама и социализация”, заяви зам.-председателят на Асоциацията – Методи Цонев, кмет на село Покровник.

„С участието на местни хора получаваме различни гледни точки и по-пълна картина на възможностите за развитие на благоевградските села. Хората трябва да са наясно какви са били, какви са и какви искат да бъдат. Трябва да постигнат общо разбиране, обща визия, а след това да имат мотивация за незабавни действия – да направят нужните стъпки и проекти за развитие на своето село”, обясни Ива Таралежкова, председател на Сдружение „Деветашко плато”.

Кметовете от няколко месеца събират легенди от местните хора, консултират се със специалисти за историческите находки в региона. Обикалят района, откриват интересни находки. Желанието им е да популяризират не толкова познати археологически обекти, традиции и обичаи. Добрата новина за тях е, че срещат разбиране и съдействие у местните хора, които също им помагат да постигнат целта.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов