Избрани Новини

Кюстендилските туристи отидоха до Юч бунар

Отбелязаха 103 години от първия организиран поход

С поход до местността Юч бунар и тази година туристите от ТД ”Осогово” - Кюстендил поднесоха цветя на паметника на туризма и отбелязаха 103 години от първия организиран поход. С песни, стихове и приветствия многобройните любители на планината отбелязаха своя празник.
На 25 март 1914 г. 20 души, ученици от Кюстендилската мъжка гимназия, в една беседка на градската градина основават младежко туристическа дружество „Руен” с председател Кирил Цонев. Приема се, че тази дата е началото на организирания туризъм в нашия край. На 2 април 1914 год. е направен първият организиран поход до местността Юч бунар.
След набиране на средства започва и строителството на първата хижа в Осоговската планина. Откриването й става на 12 юли - Петровден 1928 год. С построяването на хижата се сбъдва мечтата на кюстендилските туристи да си имат свой дом в планината. Дружеството развива активна дейност, която в годините около Втората световна война замира. Веднага след войната дружеството набира бързо сили, привлича в редиците над 350 членове. Правейки равносметка на дейността през годините на дружеството, то е имало не само отлични туристи, но и много добри планински водачи и не може да не споменем имената на Милан Киселички, Йордан Зарев, А. Икономов, д-р Д. Стефанов, Йордан Йорданов, м.с. Стефан Иванов, Благой Симов, Еремийчо Еремиев, д-р Хр. Демиревски, Кирил Давидков, Владимир Ников, Георги Пейчев, Любомир Младенов и др.
Дружеството е носител на два ордена „Кирил и Методий” І и ІІ степен по случай 50 и 75-годишнината си.
Постигнатите резултати през годините са плод преди всичко на всеотдайния труд, на усилията и стремежите на кадрите, работили в дружеството, на обществените деятели, на туристите, на ветераните на туристическото движение.
До паметника на дружеството има поставена информационна табела по вече реализираният проект от дружеството „Зелена директна линия“. От нея може да получите информация за групата секвои, които са много интересни и атрактивни. Те са обявени за природна забележителност през 1989 година. Това са и най-старите секвои в България, а възрастта им е над 130 години. Трите секвои гордо се извисяват, а около тях има и цяла горичка от млади дръвчета. Туристите отново се докоснаха и направиха безброй снимки на вековните дървета.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов