Избрани Новини

Брежанските баби орисаха нова кестенова гора

Хората на Брежани са горди с новата кестенова гора

Първите над 1000 фиданки с брежански кестени засадиха в района на симитлийското село Брежани, съобщиха от Община Симитли. Днес стартира масовото засаждане на младите кестенови насаждения. Първата фиданка, след десетки години, засади кметът на Симитли Апостол Апостолов. Ритуално с питка и вино, за да е плодородна и да се ражда новата реколта, започна инициативата.
Баба Райна изпя песен за българската гора. Тя носеше и от миналогодишната реколта сухи шушулки, за да се види колко е красив брежанският кестен. 
Засаждането на фиданките се организира съвместно от Югозападното държавно предприятие в Благоевград, Горското стопанство в Симитли и сдружение „Хора и традиции”. Тук бяха и директорът на Горското стопанство в Симитли Касапов, кметовете на Брежани и Мечкул, участваха и много доброволци от Брежани и ръководството на сдружение „Хора и традиции” доктор на икономическите науки Румяна Панова и Снежана Стоименова, както и Вера Станишева от ЮЗДП.
"Хората на Брежани са горди с новата кестенова гора. Саденето на кестен е много специфично, мустачките на корена трябва да не се докосват, трябва да се издърпват, да се разрохкат, защото е много деликатен, това е цяла наука”, обясни Снежана Стоименова. 
Инициативата стартира в Седмицата на гората. Новите насаждения ще дават реколта с толкова сладки кестени, с каквито е известно село Брежани. Старите насаждения ще трябва да се лекуват от рак. Това е решение на държавните институции и сдружението за общи действия за съхраняване, опазване от болести и засаждане на нови кестенови гори в района на Брежани и община Симитли. Акцията продължава, като предстои да бъдат засадени близо 3600 фиданки на над 40 декара площи.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов