Избрани Новини

Гръцки зеленчуци ще ядем за Великден

Хората все още не са опитали от българската реколта

Седмица преди Великден търговията на зеленчуци на пазара в Благоевград е слаба. Цената на розовите домати - българско производство, достигна до 3.50 лв за килограм. Според търговците на зеленчуци за великденската трапеза повечето хора ще предпочетат салата от гръцки краставици и домати, защото са много по-евтини от българските.

Килограм розови български домати струват 3.80 лв, доматите внос от Гърция пък са с лев по-евтини. Според търговците на кооперативния пазар в Благоевград поевтиняване на краставиците и доматите родно производство през следващите дни не се очаква, защото цената, на която производителите предлагат зеленчука от оранжериите, не пада под 3 лева за килограм. Килограм гръцки домати обаче се продават за 2.50 лв.

Мария Воденова, търговец:
"Търсят се по-евтините домати. Червените домати са гръцки, по-евтини. Розовите са български, по-скъпи. И са по-хубави."

Хората казаха, че купуват от по-евтините домати и все още не са опитали от българската реколта.

Асен Петков, купувач:
"Купуваме и гръцки, няма начин. Докато почне повече производство на българските, тогава. Но едва ли! Повече е гръцко, така че нашето вече няма кой да сади, няма кой да работи. Волю-неволю, ще ядем от нея!”

Други обаче предпочитат да купят по-малко количество домати, но да са български.

Станимир Иванов, купувач:
"
Българското. Нищо че са по-скъпи, по-хубави са. Другите нямат вкус."

Според производителите на български оранжерийни зеленчуци тази година в началото на пролетния сезон краставиците и доматите са по-скъпи от миналата година заради по-студената зима и по-малкото слънчеви дни, съобщава БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов