Избрани Новини

Ученици опознават съда

Административен съд – Благоевград стартира образователна програма сред учениците

За втора поредна година Административен съд – Благоевград участва в образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”, чиято цел е изграждане на правна култура у децата от най-ранна възраст и формирането им като отговорни и активни граждани.
През учебната 2016/2017г. партньори на Административен съд – Благоевград в образователната програма са ПМГ „Академик Сергей П. Корольов“ – Благоевград и Езикова гимназия „Академик Людмил Стоянов“ – Благоевград.
Първата лекция по образователната програма се проведе от Председателя на Административен съд – Благоевград Мария Тодорова, на тема: „Що е административно правосъдие? Върховен административен съд. Компетентност на административните съдилища в Република България. Административно нарушение - престъпление ли е то? Последици от административните нарушения, административни наказания. Ако пътен полицай ми състави акт за нарушение на Закона за движение по пътищата, но аз считам, че не съм извършил нарушение – какво следва? Как практически следва да подходят учениците в често срещани житейски ситуации, в които се изискват минимални правни познания /като ползватели на услуги, като свидетели на престъпления, като участници в ПТП и др./?“
Лекцията сe проведе на 03.04.2017 год. в сградата на Административен съд – Благоевград пред ученици от ІХ-ти и Х-ти клас на ПМГ „Академик Сергей П. Корольов“ – Благоевград и на 04.04.2017 год. в сградата на Езикова гимназия „Академик Людмил Стоянов“ – Благоевград пред ученици от Х-ти клас на Езиковата гимназия.
Председателя на съда обясни по разбираем и достъпен за възрастта начин, какво е административно правосъдие,каква е компетентността на административните съдилища, какво е административно нарушение и как можем да защитим правата си. Учениците следяха с голям интерес лекцията и взеха активно участие в обсъждането на темата. Лекторът отговори и на многобройните въпроси, които задаваха учениците.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов