Избрани Новини

Радомирски деца се включиха в инициативата на ЮЗДП "Растем заедно с нашата гора”

В землището на Поцърненци на площ от 50 дка ще бъдат залесени 30 000 млади фиданки от черен бор

Четвъртокласници от начално училище „Архимандрит Зиновий” и ОУ „Христо Смирненски” в Радомир се включиха в инициативата на ЮЗДП „Растем заедно с нашата гора”. Децата бяха приветствани от директора на „ДГС Радомир” инж. Веселин Владов, който им разказа, че за 92-ри път лесовъдите в България отбелязват Седмицата на гората в цялата страна.
"Седмицата на гората е създаденаq за да се популяризират ползите от гората и необходимостта от нея както за живота на хората, така и на много животински видове и растения. Затова е много важно не само да създаваме, но и да опазваме гората и да я използваме съвестно. Една трета от територията на страната е заета от гори, за които ние лесовъдите се грижим - залесяваме и поддържаме” поясни инж. Владов.
С много интерес и усърдие учениците от двата класа, под вещото ръководство на горските служители от Радомир, засадиха около петдесетина млади борови фиданки в землището на село Поцърненци. Там на площ от 50 дка ще бъдат залесени 30 000 млади фиданки от черен бор, поясни инж. Владов. В залесяването се включиха всички горски служители, които показаха нагледно как трябва да се посади една млада фиданка, за да оцелее и да се превърне в голямо и красиво дърво.
Малката Ани Илиева от 4 „б” клас на ОУ „Хр. Смирненски” се похвали, че за пръв път сади борче, но й харесва. Тя беше категорична, че със съучениците си ще се грижат за младата горичка, докато пораснат фиданките.
Горските служители изненадаха децата, като им показаха как се поставя къщичка за птички на дърво. За всеки клас имаше подарък по 3 къщички, които да се поставят на дърветата в двора на училището. Инж. Роза Манова от РДГ Кюстендил разказа на малчуганите колко полезни са птиците не само за оцеляването на дръвчетата и цветята, но и за хората. Тя припомни на малчуганите кои птички зимуват в България и колко е важно хората да им помогнат, за да оцелеят през зимата. Децата бяха единодушни, че ще се грижат за птичките през зимата, когато е трудно да си намират храна, за да оцелеят до пролетта.
Съорганизатори на събитието бяха кметът на Радомир Пламен Алексиев и неговите заместници - Любка Димитрова и Димитър Димитров.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов