Избрани Новини

ЮЗДП продължава изграждането на горски пътища

Гради и техническа инфраструктура със собствени средства

Югозападното държавно предприятие продължава изграждането на горски пътища и техническа инфраструктура със собствени средства. Това заяви неговият директор инж. Дамян Дамянов по време на символичната първа копка, с която бе поставено началото на строителните дейности на нов горски автомобилен път "Гарваница-Равнелак" в землището на село Пирин, в района на „ДГС Катунци”.

Пътят, както поясни директорът на териториалното поделение на ЮЗДП инж. Симеон Ефремов, е с дължина 12.1 км. Общата стойност на инвестицията е около 4,3 млн. лева, срокът на изпълнение е десет месеца. Трасето е продължение на съществуващ горски камионен път, който започва от главния път от републиканската пътна мрежа и свързва с. Катунци и м. Попови ливади, като завършва в м. Равнелак. Теренът, през който ще преминава, е планински, със стръмни склонове с наклони над 70 процента. Средната надморска височина на обекта е 1283 м.

С изграждането на пътя ще се улесни изпълнението на важни лесовъдски и ловностопански дейности както за усвояване на дървесината и осигуряване на по-равномерното й ползване, така и като превантивна мярка в случаи на възникване на горски пожари и други природни бедствия, каза инж. Ефремов. Финансирането е със средства от фонд "Инвестиции в гората". Със средства от този фонд на ЮЗДП е изграден и нов стоманобетонен мост над река Пиринска Бистрица, част от горския автомобилен път "Гинчин мост-Ливадите", който също бе открит с църковен водосвет и пожелания за безопасно и безаварийно пътуване. Новото съоръжение е построено на мястото на разрушения мост през 2015 г. от придошлите води на реката.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов