Избрани Новини

Изографисването на храма "Света Троица" в Банско продължава

Ще се изографисат стенописи, които ще наподобяват стила на банската иконописна школа

Повече от година продължава изографисването на северната стена на храма "Света Троица" в Банско, съобщи за БТА кметът на общината Георги Икономов. Екип от художници-реставратори, ръководен от доц. Стефан Тъпанов, е изработил проектите на иконите и стенописите в стила и духа на Банската художествена школа и нейните най-видни представители, които "оживяват" върху свободната стена на северното крило на тази емблематична за Банско черква.
В началото беше изготвен идеен, а след него и работен проект на всички икони на светци и библейски сцени в мащаб едно към четири, припомни Георги Икономов. Общината осигурява средства за проектирането и за осъществяването на това начинание.
"Изключително радостен съм от това, което се случва, защото ще се изографисат стенописи, които ще наподобяват стила на банските майстори, на братя Молерови, на банската иконописна школа, и църквата ще се промени, просто ще грейне", коментира Икономов.
Част от екипа на доц. Тъпанов изпълнява стенописната украса сега. Това е същият екип, направил реставрацията на цялата църква, която преди десетина години имаше съвсем различен вид, каза още кметът на Банско. Тогава по инициатива на бившия кмет Александър Краваров и на спонсори беше направена една сериозна реставрация, припомни той. Сега според Икономов всеки, който влезе в църквата, може да оцени направеното, като види колко е по-различно.
През последните години е ремонтиран дворът, направена е дренажна система, хидроизолация на черквата. Тя разполага днес и със съвременна инсталация за отопление. Почистени са таваните, стените, колоните, иконостасът, големият кръст на Христос. Черквата е строена през 1835 г. изключително със средства на банскалии и от бански майстори и отдавна е един от символите на Банско и гордост за неговите жители. Сега за изографисването на храма, от чието освещаване се навършват 180 години, освен на средства от общината се разчита отново и на дарители.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)