Избрани Новини

Само един дежурен лекарски кабинет работи в Благоевград през празниците

През почивните дни той е отворен денонощно

Само един дежурен лекарски кабинет за неотложна помощ работи в Благоевград по време на Великденските празници, информира БНТ. През почивните дни той е отворен денонощно, а пациентите, които са здравно осигурени, плащат за преглед само потребителската такса.

Заради дългите опашки пред единствения дежурен кабинет в Благоевград много от хората търсят лекарска помощ в Спешно-приемното отделение на болницата. Най-малко по 50 души на ден минават през кабинета. Голям процент от случаите обаче са за преглед при семеен лекар.

Д-р Владимир Рабаджийски, началник на Спешно-приемното отделение на МБАЛ-Благоевград: "Тук идват хора, които са с главоболие, да си мерят кръвното налягане, с температури, или с неврози, което не е в наша компетенция, така да се каже, не е на нас работа. Всеки пациент се смята себе си за най-болен, спешен и т.н. и когато им кажем - отидете там, има лекар, който ще ви обслужи, те се сърдят, викат, разправят се с нас, създава се една неприятна атмосфера".

Според жителите на Благоевград отдалечеността на дежурния кабинет от болницата е сред причините най-често медицинска помощ да се търси в спешното отделение.

- Според мен не е много удобен, защото ако идеш сам по-късно през вечерта, е много неудобно. Ако е в района на болницата или поликлиниката по-спокойно може да го посетиш.

- Ако има такъв, трябва да е на по-централно място, примерно да бъде тук, да го знаят хората, не там да се лутат, някои хора това не го знаят.

За децата, които се нуждаят от медицинска помощ през почивните дни, работи денонощен дежурен педиатричен кабинет. Той се намира в Детско отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Благоевград, като в него работят лекари педиатри, а прегледите са безплатни.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов