Избрани Новини

В Банско бе представена първата книга за ски спорта (снимки)

Мисия Банско

18-04-2017, 17:48

Снимка:

Община Банско

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Закриват ски сезон 2016-2017 в Банско днес

Кметът на община Банско назначи двама свои заместници

Пионерът в ски спорта Димитър Сугарев разказва историята си в "Светулките на Тодорка"

В Банско – зимната столица на Балканите, бе представена първата книга, посветена на историята на ски спорта "Светулките на Тодорка". Това е личната история на пионера в ски спорта и почетен гражданин на Банско Димитър Сугарев. Книгата запознава с началото на организираните зимни спортове в града. Това е една история, започнала преди 60 години, за да бъде Банско днес един от най-съвременните курорти на Балканите и Европа.
"Изреченото се забравя, писменото слово остава. Ние трябва да сме благодарни на г-н Сугарев за тази книга, за поредната книга за Банско, написана от банскалии. Тя дава едно различно лице на града ни, а именно за спорта, за неговата история. Всички ние за пореден път разбираме, че нищо не започва от днес или от вчера. Напротив, има си история. Тази история са я писали хора, отдали живота си, така че Банско днес да бъде модерен ски център”, заяви кметът Икономов при представянето на книгата. "Пожелавам на Димитър Сугарев да бъде здрав, да бъде горд с написаното и направеното от него, защото това е неговия живот и както чухме, той е постигнал целта си”, допълни още Икономов.
Книгата е един своеобразен мемоар, в която историята на ски спорта и на организираните спортни прояви в Банско е разказана през погледа на нейния основоположник Димитър Сугарев. Личност, имаща огромни заслуги за създаването на цяла армия от спортисти в Горския техникум, с което полага основите на масовия спорт в Банско и, разбира се, за ските като спорт и като съдба на много банскалии.
Заглавието "Светулките на Тодорка" крие дълбок смисъл. Това наименование изтъква светещите като светулки ратраци нощем, които обработват пистите, символ на постигнатото, за което Димитър Сугарев отдаде почти 60 години от живота си.
Мария Цигорийна представи блестящо спомените на Сугарев, събрани и описани в книгата, като не пропусна да благодари на Румяна, дъщерята на Димитър, за дадения й карт бланш и подкрепа, наемайки се с нелеката задача да напише книгата. "В процеса на писането, който продължи около 3 месеца, имах много срещи с бай Митан. Всеки път се изумявах на неговата бистра памет. За своите 87 години той знаеше хората, с които животът го е срещал. С трите им имена, с навиците и съдбите им” допълни още тя. Близки и приятели, свързали живота си с автора на книгата, споделиха спомените си с всички присъстващи, като емоцията от преживяното през годините и днес се четеше на лицата им.
Димитър Сугарев не успя да присъства на срещата, но бе подготвил видео обръщение към всички гости, в което разказа за това свое отдавна мислено желание да събере спомените си в книга. Книга, която да покаже на банскалии и света, че Банско заслужено получи приза Европейска столица на спорта за 2017 г.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов