Избрани Новини

Жителите на Долно Българчево сами строят храм

Благоевградският архитект Коста Сандев дари съвременен проект за молитвения дом

Жителите на благоевградското село Долно Българчево се обединиха, за да сбъднат мечтата на дедите си отпреди 90 години - да построят собствена църква, информира Дарик. Градежът на храма, посветен на свети Димитър, започна миналата година.  
Всъщност идеята за изграждане на храм в населеното място се ражда през далечната 1926 г., когато столичен архитект дарил проект за църковната сграда.
Първата копка е направена през 2006 година и тогава, по примера на столичния архитект от 1926 година, благоевградският архитект Коста Сандев дарява нов, съвременен проект за молитвения дом. Богоугодното дело му е заръчано от покойния Неврокопски митрополит Натанаил, който приживе се ангажирал с изграждането на светата обител в благоевградското село.
Днес храмът вече е вдигнат почти до покрив, благодарение на даренията на десетки миряни, дарители и строителни фирми. Светата обител ще е с площ от 100 квадратни метра, строи се върху общинска земя, камбанарията ще е висока 10,6 метра. В архитектурно отношение сградата ще спази православните канони, но ще се отличава със своето величие.
"Заех се с проектирането с голямо желание и успях да запаля и останалите колеги проектанти. След това решихме да дарим целия проект и строителството започна през 2006 г., като основният камък беше положен от владиката Натанаил, светла му памет. После за дълъг период строителството беше спряно и отново продължи през 2016 година, като беше възложено на строителна фирма, която пое отговорно задачата и строителството на храма върви с пълна сила", разказа благоевградският архитект Коста Сандев.

Църквата представлява кръстокуполна сграда на един етаж и емпоре за женското отделение. Над входа се издига камбанарията, която във височина преминава в отворен шестстенен барабан и завършва с купол. Централният купол е разположен върху осмостенен барабан. В четирите ъгъла са предвидени полуапсиди за обогатяване на вътрешното пространство, проектантите са предвидили акустиката също да бъде на ниво. 
В момента храмът е вдигнат почти до покрив. Местните жители вярват, че ще сбъднат 90-годишната мечта да имат собствен молитвен дом. 
  



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов