Избрани Новини

Слана попари лозята край Сандански

Десетки лозари в региона се отказаха от лозята си през последните години

Лозарите в района на санданското село Катунци бяха „попарени” от падналата слана, която съсипа голяма част от лозовите насаждения, информира kmeta.bg. Положението е критично, някои стопани ще понесат сериозни загуби на своята продукция.

„Унищожени са повечето реси на лозите, листата са като сварени. Зле тръгва тази година. Лозята масово са жертва на падналата слана. Нищо не можем да направим, няма да има много грозде”, каза лозарят Йордан Халачев, който отглежда близо 20 декара лозя край село Катунци. Най-лошото е, ако и в следващите дни се случи да падне слана. Тогава загубите на места ще са толкова големи, че няма да има смисъл стопаните да харчат пари за оран, за пръскане, за препарати.

„Миналата година също природата не ни пощади. Честите дъждове и слънцето бяха причина за болести по лозовите масиви в района. Времето бе променливо, ту валеше, ту печеше слънце, а болестите това търсят – влага и топлина. Много лозари не се усетиха навреме, не напръскаха и загубите им бяха големи”, сподели още Йордан Халачев.

В района най-често отглежданите сортове са „Широка мелнишка лоза”, „Мелник 55”, „Мерло” и „Каберне”. Въпреки несгодите местните продължават да гледат лозя, защото за някои това е единственото препитание, а за другите – източник на допълнителен доход.

Десетки лозари в региона обаче се отказаха от лозята си. Причините за решението им са липсата на пазар за гроздето и ниската изкупна цена на плода. Проблемът е, че стотици тонове грозде остават непродадени в региона. Стопаните раздават част от него на свои близки и роднини. Останалото затварят в бъчви и бидони.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов