Избрани Новини

Кюстендилски туристи развяха знамето на връх Расовец

Разгледаха пещерата на Св. Йоаким Осоговски

С развети национални знамена по покана на планинарският спортен клуб „Руен” от град Крива Паланка, туристи от дружество „Осогово” - Кюстендил, от Скопие, Крива Паланка, Прибищип и др. изкачиха връх Расовец  (1150 мн.в) и посетиха пещерата, в която според легендата е живял Йоаким Осоговски. Легендата разказва, че осоговската обител е била основана от духовния ученик на Св. Иван Рилски - Яким (Йоаким), който живял в XI-XII век. Родното място на светеца не е известно, но се знае, че той първо се е спрял в село Градец, в дома на тамошния княз. Князът му посочил места по река Крива река, където може да се установи. Пустинникът си избрал една пещера в местността "Бабин дол" и там прекарал остатъкът от земния си път в пост и молитва. Тази пещера всъщност е първата обител, предхождаща големия манастир, изграден по-късно. След като Св. Йоаким умрял,  тялото му било намерено от ловци, които го погребали до пещерата.
По времето на византийския император Мануил Комнин (1143-1180) свещеник с монашеско име Теофан основал манастира на днешното му място и погребал в съградената от него манастирска църква мощите на светеца, които преди това бил открил по съновидение.
”Трогателно бе как духът на дружеските отношения между нашите три съседски държави лъхаше от лицата и усмивките на всички присъстващи. Направихме стотици снимки за спомен Любезните домакини ни почерпиха с вкусен боб в столовата на средновековната черква „Свети Никола”. С много песни, размяна на подаръци ние направихме уговорка за следващи съвместни мероприятия” - сподели секретарят на дружеството Силвия Михова „Осогово“ - Кюстендил. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов