Избрани Новини

Доброволци към кухнята за бедни станаха поклонници за ден

В пътуването се включиха хора с активна позиция срещу употребата на наркотици, учредили наскоро сдружение "Гласовете ви чувам“ към ОбСНВ

Сдружение „Гласовете Ви чувам“ към Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград съвместно с Православния информационен център на Неврокопска св. Митрополия организираха поклонническо пътуване до Руенската света обител. Инициативата е в продължение на дългогодишната работа на ОбСНВ с ръководител д-р Теменужка Любенова и Неврокопската св. Митрополия в помощ на семейства, пострадали от разрушителната сила на наркотиците.
В пътуването се включиха хора с активна позиция срещу употребата на наркотици, учредили наскоро сдружение „Гласовете ви чувам“ към ОбСНВ, родители на наркозависими и доброволци от кухнята за бедни към църквата „Св. Николай“ във благоевградския квартал „Грамада“, която подпомага с храна семейства на зависими. Ръководител на групата бе свещеник Светослав Кючуков от църквата „Св. Николай“, който по време на пътя разказа за историята на манастира и отговори на множеството му зададени въпроси.
Поклонниците бяха радушно приети от игумена на манастира йеромонах Йоан, който съвместно със свещеник Светослав Кючуков отслужи молитва за здраве на всички деца и родители, страдащи от бича на дрогата обърнали си за подкрепа към ОбСНВ. 
В словото си отец Йоан каза: "Христос Воскресе! Тази събота е последния ден от пасхалната седмица и тя по богослужебен устав е еднообразна, какво е изпято в първия ден от Възкресението, това се пее и днес. Това е така, защото събитието, което се прославя, е светлото Христово Възкресение, събитие централно на човечеството. Христос със Своята смърт победи смъртта. Някога, в началото на творението, Бог сътвори всичко твърде добро и даде на човека Райската градина. Той го сътвори по Свой образ и Му зададе задачата да се уподоби на Него нравствено и духовно. Но човекът избра друг път, алтернативен и сбърка. Така в битието на човека и на света влезе греха, а с него и болестите и страсттите и смъртта. Нямаше никой, който да не бе засегнат от греха. Единствен Богочовекът Христос, Който слезе от небето, не извърши грях в Своето битие и Той със Своята смърт победи греха. Бог дава на тези, които вярват в Христос и живеят в Църквата, да се освободят от властта на греха. Разбира се, смъртта също ще достигне и нас, но за онези, които вярват в Христос и живеят чрез тайнствата на Църквата, има надежда, че когато приключат земния си път, ще бъдат отново с Бога. Преградата, която стоеше между човека и Бога - греха и смъртта, беше разрушена от Иисус Христос. Ако ние живеем чрез Христос, с Него и в Него, то ние ще бъдем победители. В Църквата това става чрез Тайнствата – Кръщение, а после Покаяние и Изповед, които ни очистват от греховете, извършени чрез дела и мисли или слова и ни подготвят за тайнсвото на светата Евхаристия, Причащението, когато ние приемаме Христос в себе си, Лекарят на нашите души и тела. Той ни изцерява, Той ни спасява от всичко, което ни тормози в нашия живот. Той помага не само на нас, но и на нашите близки. Един от съвременните старци говори, че ако искаш да помогнеш на своя ближен, първо ти поправи своя живот, тогава ще имаш дръзновение пред Бога да молиш за своите ближни, които също така страдат от болестта на греха и от всички онези болести, които дойдоха чрез греха. Пожелавам на всички ви, стъпили и нестъпили все още на този спасителен път, да стъпите и да вървите по него, защото само така ще успеете да победите онова, което наистина тормози човека от създание мира. Христос Воскресе!"
Разговора с духовните лица продължи и в магерницата на манастира, където за всички бе подготвен обяд. Последва разходка до пещерата на многообичания закрилник на българския род св. Йоан Рилски, където за първи път той се подслонява в началото на монашеския си път, и до издигнатия на хълма над манастира Кръст. Всички се върнаха духовно обогатени и утешени и си пожелаха по-често да имат възможност да се докосват до православната вяра и светини.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов