Избрани Новини

ЮЗДП организира авиоборба срещу ръждива борова листна оса

935 декара борови гори в землищата на Драговищица, Горановци, Копиловци и Николичевци са нападнати от вредителя

935 декара борови гори в землищата на селата Драговищица, Горановци, Копиловци и Николичевци са силно нападнати от вредителя. Над 900 декара иглолистни насаждения в района на „ДГС Кюстендил” ще бъдат третирани срещу насекомния вредител ръждива борова листна оса. Авиоборбата е разрешена от ОДБХ – Кюстендил и ще се извърши на 26 април, при подходящи метеорологични условия и ако ниските температури през последните дни не са довели до измиране на гъсениците.

Засегнатите държавни гори са около селата Драговищица, Горановци, Копиловци и Николичевци, община Кюстендил. Площите ще бъдат обработени с вертолет със система за ултра малообемно пръскане. Приготвянето на работния разтвор и зареждането ще се извърши на работна площадка Ломнишки път, в землището на с. Драговищица.
Препаратът Мимик 240 ЛВ, който ще се използва, е одобрен за въздушно пръскане, разрешен е от БАБХ и отговаря на стандартите на FSC за управление на горските територии. Активното вещество тебуфенозид действа само на гъсеници на пеперуди и няма пряко влияние върху пчели, полезни насекоми, паразити, хищници и водни безгръбначни.
Ежегодният мониторинг в горите и анализите на Лесозащитна станция - София потвърдиха необходимостта от провеждане на авиоборба срещу ларвите на ръждивата борова листна оса. Целта е да не се допусне масово обезлистване на боровете, каквото наблюдавахме през 2016 г. в района на Радомир.
За предстоящите лесозащитни дейности са уведомени всички заинтересовани страни – кметства, регистрирани пчелари и държавни институции 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)