Избрани Новини

За един словак с топка в крака....

Кристиан Кощърна за кратко време успя да се наложи в титулярния състав на "Пирин"

Кристиан Кощърна пристигна в Благоевград през миналия юли и за кратко време успя да се наложи в титулярния състав на Пирин. През есента започна като ляв бек, но бързо беше върнат отдясно и дори беше преквалифициран в крило от треньора Милен Радуканов. Със сърцатата си игра по фланга той се пре­върна в любимец на феновете на орлетата, а 27-те му мача със зелената фланелка (26 в Първа лига и 1 за купата) плюс двете асистенции са доказателство за успешния сезон, който Кощърна прави до момента. Пред "Тема Спорт" 23-годишният сло­вак сподели какви са амбициите на Пирин в плейофите, допада ли му българското първенство, мисли ли за трансфер и докол­ко се е адаптирал към живота у нас.

Кристиан, започнахте втората осмица с победа над Нефтохимик у дома и равен­ство с Берое като гост. До­волен ли си и какво очакваш от битката в група Б?
Срещу Берое играхме с та­кава тактика, че бяхме по-дефанзивни, но успяхме да пове­дем в резултата. Впослед­ствие ни изравниха, но се представихме добре и им по­зволихме едва няколко по-леки положения, така че си мисля, че равенството беше заслуже­но. Сега ни предстои домакинство срещу Локомотив Горна Оряховица, където трябва да спечелим и да си гарантираме участието в плейофите за ба­ража за Лига Европа - ще бъде много важен мач и трябва да победим. Но мисля, че на 99% сме се класирали вече за тях - първи в нашата група ще бъдем или ние, или Берое. Но след това ги приемаме у до­ма, където най-вероятно от­ново ще стане равностоен мач, но тогава ние няма да играем толкова защитно, а и дано да сме в пълен състав. Все пак в Стара Загора имахме ня­колко контузени играчи.

Поглеждате ли към друга­та група от втората осмица - там Ботев изглежда сигурен победител. Срещу кой про­тивник бихте искали да се из­правите?
Най-важно е ние да завър­шим първи в нашата група. Бо­тев е опасен и неприятен съ­перник - видяхте, че отпаднах­ме от тях за купата след загу­ба с 0:1 вкъщи. Така че най-доб­ре да сме първи и да играем срещу Славия или Верея.

Кой измежду тях изглежда по-лош вариант?
Верея е доста по-опасен отбор от Славия. Победихме Славия с 4:0 на наш терен без проблеми, докато от Верея за­губихме с 0:2 там. Да речем, че по-добрият вариант е Славия.

Форматът на Първа лига е нов, за първи път се прилага в България. Какво е мнението ти за него? -Има ли смисъл от двете четворки във втора­та осмица, защото 6 тях раз­пределението е ясно още от началото на практика... Не са ли безсмислени мачовете в тях, въпреки че целта е да има интрига за феновете до самия край на първенство­то?
За нас това не е важно. Но като цяло разделението е до­ста несправедливо, защото в първата шестица, където са ЦСКА, Лудогорец и останали­те, някой може да загуби квотата си, а някой от нас, кой то завърши седми, да играе в Лига Европа. Лично за мен това е несправедливо и не ми харесва като фор­мат. Но не знам... Доста е странно. Има повече брой мачове, интересно е на пръв поглед. Аз за първи път виждам по­добно нещо.

Ако трябва да сравниш този формат с първенствата в Словакия или Чехия, кой е по-добър? В словашката Фортуна лига например 12 от­бора се завъртат три пъти през сезона...
Ами по-добре е, по-лесно е. Завършиш първи, втори, трети, четвърти и играеш в евротурнирите. Първият играе квалификации за ШЛ, а следващите се борят за плейофите за Лига Европа. Последните два може да из­паднат директно и готово. А тук е усложнено. И не е честно онези отбори, които завършат на трето и четвърто мя­сто в Топ 6. Те имат тежки мачове там и след това трябва да играят още един мач срещу нас, срещу Ботев или който и да е друг... И ако го загубят, губят квотата си за Лига Евро­па. Това е несправедливо спо­ред мен.

Смяташ ли, че седмият отбор има сили и шанс да победи третия или чет­въртия в баража, който ще се играе само в един мач, но на стадиона на тима от Топ 6?Определено да. Играе се един мач и всичко е възможно , там. Победихме Левски с 1:0 , направихме равенство с ЦСКА, така че всичко е възможно.

Би ли сравнил словашкото и българското първенство?
Словашката лига е малко по-слаба от вашата. Единствено мога да кажа, че в Словакия имаме по-добри стадиони и академии с по-добри тренировъчни цен­трове, отколкото тук. Но ка­чеството в Първа лига е малко на по-високо ниво. Тук играе Лудогорец - участник в Шампионската лига, тук е и ЦСКА. Само Лудогорец е на друго ниво и е супер, че можем да играем срещу такъв съпер­ник.

Тази раз­лика оба­че се дължи повече на чужденци, които играят тук, или класата на българ­ските играчи също е висока?
За мен българските футболисти са доста класни и имат качества. Но не мога да отрека и че чужденците тук са на високо ниво. Те определено правят разликата в някои отбори. В Словакия сякаш не е така. Тук качеството е по-добро и в технически аспект, и в тактически, докато у нас слабите отбори са повечко и те винаги са на дъното на таблица­та. Тук единствено Монтана е видимо по-слаб състав, но остана­лите са напълно рав­ностойни с изключе­ние на Лудогорец и ЦСКА и Левски може би. Но от другите всеки може да победи всеки. Предпоследният може да нади­грае втория, например Неф­тохимик да бие Левски и т.н.

А нямаш ли усеща­не за една "чешко-словашка" въл­на в българския футбол? Доста чехи и сло­ваци игра­ете в Първа лига.
Това е супер. Мисля, че сме четирима-петима словаци у вас. Колкото повече, толкова по-добре. Може да повишим нивото на първенството, да покажем нещо различно, а и ние да израснем.

Дали е случайна тази въл­на?
Определено. Никой не знае къде ще го отведе футболът, никой не планира в коя държа­ва да отиде. Всичко се развива толкова бързо, че не знаеш къ­де ще се озовеш накрая...

А накъде гледаш ти?
Не знам. Тук съм вече близо година. Имам доста оферти. През лятото със сигурност ще изникне нещо интересно, но не знам наистина. Всеки иска да върви нагоре, но сега съм тук, в България. Щастлив съм, че съм в Пирин и че играя редов­но, почти във всеки мач, но и аз мечтая да отида в по-каче­ствено, по-силно първенство. Сега обаче имаме още 6 важни двубоя в плейофите, така че ще видим след това какво ще стане.

Положителна крачка в ка­риерата ти ли е престоят в България и в Пирин и може ли да ти помогне допълнително за следващата стъпка?
Определено да. Играя по 90 минути почти във всеки мач и си мисля, че е напълно позитив­но развитието ми тук. Не ис­кам да конкретизирам към кое първенство бих поел, макар да имам вече конкретни оферти, но наистина престоят у вас може би ще ме изтласка на­пред. Имам договор за още ед­на година с Пирин, но се надя­вам да ме купят - ще видим.

И последно, свикна ли с Бъл­гария и Благоевград - с езика, кухнята, хората?
Доста са близки двата ези­ка, няма чак такава разлика. Вече понаучих някои думи на български. Горе-долу са еднакви със словашкия. Благоевград много ми харесва. Малък град, центърът е красив! Супер е, особено за млад играч.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)