Избрани Новини

Рибново вдига ново училище

500 ученици, 22 паралелки, 15 полуинтернатни групи, 13 класни стаи, 70 души колектив има в гърменското село

500 ученици, 22 паралелки, 15 полуинтернатни групи, 13 класни стаи, 70 души колектив. Това е картината в Средно училище „Йордан Йовков” в гърменското село Рибново, информира kmeta.bg. „Цифрите казват всичко. Училището ни е хубаво, но сградата е малка, няма въздух, децата нямат достатътчно пространство. От първи до осми клас са целодневно тук. Всички подобрения правим със собствени средства, добре е, че съм математик, та се оправяме със сметките. Необходимо е да разширим училището и това скоро ще се случи, защото имаме сериозна подкрепа”, каза директорът Манчо Джуркин.

Той разкри, че президентът Росен Плевнелиев /2012-2017 г./ е сред тези, които подкрепят реализирането на идеята. Председателят на Фондация „Българска памет” д-р Милен Врабевски също помага за това начинание. „Зам.председателят на ГЕРБ – Цветан Цветанов ни обеща твърдо на предизборната среща в селото, че държавата ще осигури необходимите средства – над 3 милиона лева, за новото строителство и за пълното реновиране на сегашната постройка.

Проектът вече е готов, изработването му струва 60 000 лева, но ни е предоставен без пари. При финансиране на строежа ще се издължим на проектантите”, казва училищният директор. Новата сграда, която ще е с 12 класни стаи, ще се върже с топла връзка с настоящата. Тя ще бъде между столовата и физкултурния салон, които ще продължат да функционират. В триетажната постройка ще има асансьори, до учителската стая е предвидена тераса с прекрасен изглед към Родопите, ще се направят съблекални, лекарски и дентален кабинет, фитнес зала, нов физкултурен салон, ще има и хранилище. Ще се построят нови спортни площадки. „Няма начин държавата да не ни помогне. Става въпрос за 500 деца – 450 са редовна форма, 51 – в самостоятелна. При нас е проблем, че момичетата рано се женят – в 10, 11 клас, затова минават в самостоятелна форма на обучение. Училището ни е средищно, учат тук и деца от съседното село Осиково. Трябва да обучаваме и възпитаваме всички ученици – и в редовна, и в самостоятелна форма, в съвременна и модерна архитектурна среда”, категоричен е директорът Манчо Джуркин.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов