Избрани Новини

Край село Елешница добиват уран от радиоактивни смоли

Уранът се изкупува от чуждестранни фирми

Бившият завод "Звезда" край Елешница е единственият обект в страната, където днес се преработват радиоактивни смоли и се добива уран. Полученият уранов концентрат е в малки количества, казаха от ръководството на обекта, но не уточниха колко точно. Уранът се изкупува от чуждестранни фирми, а процесът се контролира от български и международни институции.

През 80-те години на миналия век тук са добивани две трети от целия уран в страната. Сега преработват опасни радиоактивни смоли, появили се на места след затварянето на урановите мини. Те се транспортират със специален автомобил за смола, след което се пречистват по специална технология.

Вергил Стоичков, ръководител на обект „Елешница” към фирма „Екоинженеринг”:
"Очистването става по собсиционни методи. Би следвало резултатът да е очистени води, които се вливат в реките в Република България, а като страничен продукт има уранов концентрат."
Инж. Луко Маринов, управител на фирма „Екоинженеринг”
"Водата, която излиза след пречиствателната станция, отговаря напълно на разрешението за изустване, което имаме."

Специалистите са категорични, че целият процес се следи стриктно от Регионалната екоинспекция в Благоевгради. Място за притеснение за хората, които живеят в района на Елешница, няма. От държавното дружество „Екоинженеринг”, които отговарят за този обект казаха, че периодично се изследва радиацията в районите на бившите уранови мини у нас. Те са запечатани през 90-те години на миналия век. С времето обаче някои са били отворени от хора, които незаконно са влизали там, за да търсят скрап.

Инж. Луко Маринов, управител на фирма „Екоинженеринг”:
"През последните три години специалистите на „Екоинженеринг”, съответно с междуведомствена комисия, са обиколили всички минни изработки в страната и са съставили протоколи кои от тях трябва да бъдат презатворени отново.”

Презапечатването на минните изработки е започнало през миналата година. Напълно затворени са пет обекта, а до края на тази година ще се запечатат още петнадесет, съобщава БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов