Избрани Новини

Големите вериги трябва да се снабдяват с продукция от български производители

Това смятат хората от селото с най-много оранжерии в община Сандански

Санданското село Струма е селото с най-много оранжерии в региона. Всяка къща стопанисва от 1 до 4 декара с парници, в които се отглеждат зеленчуци. Заради осигуреното препитание в селото има и доста млади хора.

Първите оранжерии в село Струма били създадени преди 15-ина години. Към този вид производство на зеленчуци започнали да се насочват все повече местни жители и така цялото поле и много дворове се изпълнили с парници.

Костадин Цветков:
"Всяко семейство си има оранжерия."
"По един, по два, по три декара?"
Костадин Цветков:
"Горе-долу който колкото има възможност. Но на това се разчита."

В селото живеят около 600 жители.

Величка Каталска, кмет на село Струма, община Сандански:
"Това е много радващо за селото, защото няма никаква миграция, имаме си поминък. Хората си имат оранжерии."

Доскоро тук са отглеждали марули и репи. Сега засаждат разсада с ранни домати. За реализацията на продукцията местните земеделски производители разчитат най-вече на търговци на едро от по-големите градове в страната. По думите им държавата трябва да полага повече усилия, за да бъдат защитени интересите им.

Георги Миталов
"Нема така държавна политика да се изкупува продукцият. Вкарват от Турция, вкарват от Гърция. Нашите остават на сухо, като почнат да вкарват тировете."

Според земеделците от село Струма големите търговски вериги трябва да се снабдяват с продукция от български производители, а не да предлагат вносни зеленчуци.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов