Избрани Новини

"Майски музикални дни" звучат в Кюстендил

Традиционният фестивал е девети поред

Деветото издание на фестивала "Майски музикални дни" протича в Кюстенди. Традиционното културно събитие започна вчера и ще оглася културната панорама на Кюстендил до 19-ти май. Организатори са Музикалното сдржение "Марин Големинов" и Община Кюстендил.

Акцентите в тазгодишния Фестивал са честванията на 220 години от рождението на гениалните композитори Франц Шуберт и Гаетано Доницети и 109 годишнината на Марин Големинов.

В рамките на Фестивала в Художествена галерия "Вл. Димитров – Майстора" ще бъдат реализирани 4 музикални прояви, в които ще участват прочути изпълнители.

Ще прозвучат творби на Й. С. Бах, Й. Хайдн, Ф. Шуберт, П. Сарасате, Фр. Шопен, Кл. Дебюси, Г. Доницети, М. Мусургски, Х. Турина, М. Големинов.

Майските музикални дни бяха открити официално вчера (2-ри май) от 19.00 часа в Художествената галерия с концерт на "Кварто квартет" - носители на наградата "Златен квартет" на името на композитора Марин Големинов за 2016 г. в състав: Иван Пенчев – цигулка, Кристина Хинова – цигулка, Татяна Тодорова – виола и Димитър Тенчев – виолончело.

Почитателите на виртуозната музика ще имат удоволствието да се срещнат и с невероятните изпълнения на пианистката Виктория Василенко - носителка на първа награда на Международния конкурс за пианисти „Джордже Енеску” в Букурещ (2016 г.) и цигуларката Лия Петрова - носителка на първа награда на Международния конкурс за цигулари „Карл Нилсен” в Копенхаген (2016 г.)

В заключителния ден на Фестивала – 19 май,  любителите на оперната музика ще присъстват на концерт-спектакъла „Кавалерът на мечтите”, посветен на 220 годишнината от рождението на гениалния италиански композитор Гаетано Доницети, един от видните представители на златната епоха на италианската опера. На сцената ще излезе вокален ансамбъл на НМА „П. Владигеров” и солистите Нона Кръстникова – сопран и Николай Моцов – тенор.

Всички концерти са в Художествена галерия „Вл. Димитров – Майстора” с начален час 19.

Билети и абонаментни карти в офиса на МС ”М. Големинов”, ул. „Пауталия” № 5 всеки делничен ден от 11.00 до 13.00 ч. и от 16.00 до 18.00т ч.

Тел. за информация и заявки: 0882293981



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)