Избрани Новини

Изложба "Изследване на мегалитните паметници" бе открита в ЮЗУ (снимки)

Проучването е обхванало Сърнена Средна гора

Университетският научноизследователски център за древни европейски и източносредиземноморски култури и Катедрата по културология към ЮЗУ "Неофит Рилски" са домакини на изложбата "Изследване на мегалитните паметници в Сърнена Средна гора".

Изложбата бе открита от ас. д-р Антон Генов. Приветствия към гостите отправи зам.-деканът на Факултета по изкуствата проф. д.н.к. Васил Марков, който отбеляза, че това е началото на една поредица от гостуващи изложби във факултета.
Автори на изложбата са проф. дин Валерия Фол (Университет по библиотекознание и информационни технологии), д-р Олег Константинов (Институт за балканистика с Център по тракология "Проф. Александър Фол") и докторант Петя Димова.
Д-р Калин Стоев от Университета по библиотекознание и информационни технологии представи информация за откритите в Сърнена Средна гора мегалитни монументи.
"В този регион има континуитет на тракийската култура и представените в изложбата мегалити могат да се определят като най-ранния известен досега политическо-религиозен център на тракийската цивилизация“, каза д-р Стоев. Той отбеляза, че част от монументите, представени в изложбата, са първите от този вид, открити в Югоизточна Европа. Д-р Стоев подчерта важността на Сърнена Средна гора, тъй като там се ражда съвременната българска тракология с откритите находки край село Розовец – ритон с Дионисиеви сцени, златен пръстен и венец, които принадлежат към Класическата епоха на тракийската държавност.
Изложбата може да бъде разгледана следващите дни в Учебен корпус 1 на ЮЗУ „Неофит Рилски“, партер.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов