Избрани Новини

Уникален концерт ще почете Гоце Делчев в едноименния град

Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци и НФА "Танец”-Македония ще отбележаг 114г. от гибелта му

Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци и Национален фолклорен ансамбъл „Танец”-Македония ще почетат с общ концерт 114 години от гибелта на големия ни революционер Гоце Делчев, информира kmeta.bg. Уникалната музикална изява ще се проведе в града под Пирин, който носи името на великия българин, днес, 4-ти май. На тази дата през 1903 г. борецът за обединение на България загива, прострелян смъртоносно в сражение с турска потеря.

„Ще бъде нещо наистина уникално. Концертът ще премине под мотото „Песни за юнаци” и ще е от 18,00 часа в сградата на Дома на културата. На две стени ще се появяват кадри с ликовете на войводи, диктор зад кадър ще разкаже съвсем накратко за съответния войвода. След това един от двата ансамбъла ще изпълни песен за него. Ще участват само певци и музиканти, няма да има танцьори”, разкри кметът на община Гоце Делчев – Владимир Москов. Зрителите ще чуят любими мелодии за наши национални герои, дали живота си за обединението и свободата на България. Градоначалникът е благодарен за разбирането на директора на Ансамбъл „Танец” Зоран Джорлев. Ръководителят на състава е син на Наско Джорлев – автор на баладата за великите ни футболисти Гунди и Котков. Организаторите обмислят на финала двата ансамбъла да изпеят една обща песен.

Преди концерта ще има и ритуал по полагането на венци и цветя пред паметника на Гоце Делечв на едноименния площад в града, който ще започне в 17,00 часа. „Патронът на града ни е един от най-значимите български революционери, водач и идеолог на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Няма неврокопчанин, който да не се прекланя пред святото му дело в името на Родината", допълни кметът Владимир Москов.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)