Избрани Новини

С шествие ще почетат Гоце Делчев в Благоевград

От 18.30 часа ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на революционера

Благоевградската общественост ще почете паметта на Гоце Делчев с шествие по централните улици на града до площад „Македония“ днес. На тази дата се навършват 114 години от смъртта на българския революционер. Първият лъч от шествието ще тръгне под съпровода на Биг Бенд-Благоевград от сградата на Община Благоевград в 18.15 часа. В него ще се включат ученици от Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“. Вторият лъч ще тръгне в същия час от паметника на Тодор Александров, предвождан от Детския духов оркестър.
Участие в шествието ще вземат общественици, представители на ВМРО, Младежкия Македонски научен институт, клуб „Традиция“ и възпитаници на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. От 18.30 часа ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев, който се извисява на площад „Македония“ в областния център на Пиринско.
В същия ден, от 13.30 часа в зала 201 на V корпус към ЮЗУ „Неофит Рилски“-Благоевград ще бъде прожектиран филмът „Още ли бродиш“, разказващ за съдбата на тленните останки на Гоце Делчев след неговата смърт в с.Баница и съдържа уникални кадри, непоказвани досега.
Георги (Гоце) Николов е един от най-значимите български революционери, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов