Избрани Новини

Отново ще се обсъждат истини и неистини за Паисий

Представят книгата "Доближаване до истинската биография на Паисий Хилендарски“

Днес от 17 ч. в библиотеката на НЧ „Н. Вапцаров-1866“ Иван Ненов, член на СБП, ще представи книгата си „Доближаване до истинската биография на Паисий Хилендарски“.

"Писана в продължение на дълги години, работата на Иван Ненов е вдъхновен и ревностен труд, бележещ нова страница в изследването на личността и делото на Паисий Хилендарски. В нея Иван Ненов синтезира различни изследователски подходи: биографичен, социологически, народоведски, психографски. Изградена върху триединството национална съдба, национален характер, национална литература, книгата акцентира върху обществената и историческата обусловеност на художественото слово. В нея ясно личи многостранността на научните интереси на Иван Ненов, съчетаващ академичността със стремежа към откривателство и смелостта да извежда нови хипотези, без да се притеснява от авторитети и утвърдени в културната ни история мнения. Още повече, че за Паисий Хилендарски и неговата „История" има натрупана огромна научна, публицистична и художествена литература и възможността да кажеш нова дума, а не да пренапишеш известни неща с друг език е сведена до минимум."
Из „Възрожденската мисия на съвременника", („Самоковският препис на „История славянобългарска", ИК „Зов", С., 2011 г.)
Доц. д-р Ивайло Христов
Известният самоковски автор аргументира за пореден път становището си, че родоначалникът на Българското възраждане произхожда от Доспей и същевременно в отделни глави оборва тезите, че великият българин произхожда от Банско или от пернишкото село Кралев дол. В труда са публикувани и отделни изследвания за други заслужили самоковци – Чакър войвода, Захарий Зограф, митрополит Авксентий Велешки, Станислав Доспевски, проф. Васил Стоин, Наум Хаджимладенов и др.
Втората част на книгата – „Носталгия и надежда”, обхваща „неподредени стихотворения”.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)