Избрани Новини

Слабо е търсенето на агнешко за Гергьовден в Благоевград

Животинският пазар край града е препълнен със жива стока

Ден преди Гергьовден животинският пазар край Благоевград е препълнен със жива стока. Животни за продан не липсват и избора е разнообразен: по-големи и по-малки агнета и ярета, от целия регион. Предлагането обаче се оказва далеч по-голямо от търсенето.

Цената на агнешкото на пазара е 6 лв. за килограм живо тегло. 15-килограмово агне излиза около 90 лева. Няколко дни преди Гергьовден обаче търговията върви слабо. Оказва се, че мнозина от българите предпочитат да купят агне от съседна Македония заради по-ниската цена.

Иван Атанасов, продавач от с. Българчево: „Четох, че на 4 лв. Мисля, че там 4.50. Обаче според мене 4.50 е много малка. Не знам там какви хора ги продават, обаче чисто се подиграват според мен.”

Българското агнешко на пазара е с гарантирано качество, категорични са ветеринарите.

Д-р Атанас Григоров, ОДБХ – Благоевград: „Тази година, за разлика от други години е добре, нямаме заболявания, няма проблем хората да си купуват агнета, да си изкарат празника както трябва.”

Стефан Влахов от Покровник продава 40-килограмови агнета. Опитва се да им вземе цена от 6 лв. на килограм, но пазарът не върви: „Абе не се получава, ама не дават и 5. Не е реално, у магазините колко е агнешкото месо? То трябва 7 да върви живото, а те не дават и 5.”

На животинския пазар находчиви търговци предлагат заместител на агнешкото. Предлагат се зайци по 10 лв. Ако не успеете да си позволите агне за Гергьовден, може да го замените със заешка плешка.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов