Избрани Новини

Гергьовден празнуваха в най-стария храм в Югозапада

Черквата "Св.Георги" в кюстендилския кв. Колуша датира от края на 10 и началото на 11 век

Стотици влязоха за Гергьовден в най-стария храм в Югозапада, черквата "Св.Георги" в кюстендилския кв. Колуша, датирана от края на 10 и началото на 11 в., казаха уредниците, информира kmeta.bg. Тук е било седалището на кюстендилския митрополит през турското робство.

Според една от версиите тук е бил погребан и са положени костите на българския цар Михаил Шишман III , ранен в битка със сърбите през 1330 год. и починал от раните си. Паметната плоча обаче не е останала – вероятно, за да не се знаят тленните останки на създателя на царската династия Шишмановци.
Уникалните стенописи, най-ранният пласт от които е от края на 11 и началото на 12 в. , уникалната архитектура, вътрешните сводове, надписите привличат посетителите. Чиито брой на Георгьовден се увеличава заради храмовия празник на комплекса. Най-малко 500 идват да разгледат стенописите и да запалят свещ, казва уредникът  Йорданка Якимова.

Храмът „Св.Георги“ е сред 100-те национални туристически обекти. Цели групи от другия край на България организират пътуване до колушкия средновековен храм.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов