Избрани Новини

Дадоха на концесия летище "Крайници"

Парите

08-05-2017, 10:25

Снимка:

kmeta.bgf

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Сапарева баня залесяват

Правят нов балнеоложки център в Сапарева баня

Предстои подписване на договора

Част от бившето селскостопанско летище при село Крайници  се предоставя чрез концесия за организиране на частни полети, решиха общинските съветници в Сапарева баня  на последното си заседание. 2,5-километровата писта се отдава за сертифициране, както и 500 кв. метра за наземно оборудване по организацията на самите полети, поясни кметът на курорта Калин Гелев.

Концесионер на летището става бившият шеф на летище "Бургас" и летище "Пловдив" Андрей Андреев. Предстои подписване на концесионен договор, като общината ще събира таксите от полетите. Срещу това Андреев се ангажира да извади лиценз за летището, който струва 15 000 лв., да освежи аеропорта с ремонт за около 50 000 лв. и да построи ветро станция. Съветниците заложиха клауза договорът да бъде прекратен с 6-месечно предизвестие, ако се появи сериозен инвеститор. Частните полети стават все по-чести, разбира се – с по-малко самолети и летателни апарати.

Пред съветниците Андреев обещал да се справи в рамките на 3 месеца с всички процедури и оборудването и да организира  първите полети за общинските празници на Сапарева баня в края месец август т.г.

Общината в Сапарева бяня е собственик на 2,5-километровата писта за излитане и кацане, широка към 50 метра. Плюс 170 дка. от военните укрития за самолети и вертолети наблизо. 2/3 от летището при Крайници са на общината в Дупница, която през 2008 год. е продала своя дял на частно дружество с шеф бизнесмен от Елин Пелин.
Собственик на имота е било военното министерство, деактуването станало при министър Йордан Близнаков. Сапарева бяня обаче не е продала нищо и си е собственик на пистата при Крайници и на бившите укрития. Там любители на екстремни спортове и на гонки често си устройват „надбягвания“, разказаха за kmeta.bg местните хора.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов