Избрани Новини

Над 7 000 души от цял свят посетиха Дефиле „Вино и гурме“ през изминалия уикенд

Мисия Пловдив

08-05-2017, 18:04

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Откриват третото издание на Дефиле „Вино и гурме“

Дегустациите на вино и кулинарни специалитети се проведоха в емблематичните къщи на Стария град

При изключително голям интерес премина тазгодишното издание на фестивала Дефиле „Вино и гурме“ в Пловдив. Дегустациите на вино и кулинарни специалитети се проведоха в емблематичните къщи на Стария град по традиция през първия уикенд на месец май.

Въпреки лошото време Дефилето регистрира рекорден брой участници – над 7 000 души, които са посетили събитието за 2 дни. Организирани групи чуждестранни туристи от САЩ, Франция, Англия, Холандия, Гърция, Турция, Китай и др. както и българи от цялата страна се включиха в дегустациите на 12 водещи кулинари и 19 винопроизводители от цялата страна.
Събитието успешно наложи и популяризира културата на съчетаване на вино и храна, като на тазгодишното издание огромният интерес бе към гурме изкушенията на водещите Шеф готвачи от Пловдив и региона, които създадоха специално за „Вино и гурме“ над 300 кулинарни комбинации с 50 от представените вина.
Всички участници и посетители бяха изключително доволни от възможността да се включат в Дефиле „Вино и гурме“ 2017  и очакват отново да посетят Стария град през ноември на „Дефиле на младото вино“.
Посетителите проявиха най-голям интерес към вината на РОУЗ КЬОШЕ, следвани от МЕЛВИНО и ВИ САНТА МАРИЯ. На 6 май на специална гала вечеря в ресторант Филипополис комисията от водещи специалисти обяви и награди най-умелите съчетания на вино и храна.
Международното жури от експерти бе изключително затруднено да отличи победители поради високото ниво на всички представени комбинации. Затова бяха дадени две І - ви места:
⦁ РОЗЕ ТОДОРОВ 2016 в комбинация с бонбон от три вида сирена, изготвен от РЕСТОРАНТ ФИЛИПОПОЛИС
⦁ ШАРДОНЕ БАРЕЛ ФЕРМЕНТИД 2016 ВИ СТРАЦИН, комбинирано с домашно краве сирене със сладко от смокини, произведение на РЕСТОРАНТ ФОТОКЛУБ.
Председателят на комисията проф. Й.Алексиева отбеляза изключително високото ниво на представяне тази година на всички участници и най-вече на ресторантьорите и кетъринг фирмите. Това бе причината да бъдат присъдени четири ІІ-ри и три ІІІ-ти места.
Дефиле „Вино и гурме“ цели да популяризира неповторимостта на Стария град и забележителностите на Пловдив, добрите качества на българското вино и храна, да привлече повече туристи и гости на града и страната. В уютната атмосфера на възрожденските къщи на Стария град на Пловдив, гостите на фестивала имат възможност да дегустират съчетанията на вина и кухня на производители от различни райони на страната.
Дефиле „Вино и гурме“ се организира от Съвет по туризъм - Пловдив и Община Пловдив в активно сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив”, Университет по хранителни технологии – Пловдив,  ОП „Туризъм”- Пловдив,  професионални гимназии и висшите учебни заведения, кетеринг-фирми, и всички участници във винения бизнес, както и институциите свързани с културата и изкуството в града.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов