Избрани Новини

Банско отбеляза Деня на Европа

Проведе се открит урок под надслов "Час по Европа”

С открит урок под надслов „Час по Европа” в Банско бе отбелязан Денят на Европа. Ден, символизиращ стремежа към единство, мир и просперитет. Ден, който обединява в сърцата на хората два значителни момента от историята на континента – победата над фашизма и единна Европа.
Водещ на днешния урок бе Елеонора Барякова, която го откри с химна на Европа „Одата на радостта”, а филм за историята на ЕС, подготвен от НЧ „Никола Вапцаров” – Банско, маркира стъпките на развитие на съюза. Презентацията им на тема „Как работи Европейският съюз” онагледи механизма на работа на политическото и икономическо обединение в Европа.
Доказателство, че Европейският съюз вълнува младите хора на Банско, са създадените есета на европейска тематика, които бяха представени в днешния празничен ден. Възпитаникът на Професионална лесотехническа гимназия „Никола Вапцаров”,Костадин Янчовичин прочете своето есе на тема „Банско и ЕС”. Йоана Божкова и Теменужка Воденичарова, ученички в ПГЕЕ – Банско, рецитираха есе на тема „Солидарността в Европа – безценно наследство за бъдещите поколения”. Есе, което остави трайна следа в съзнанието на всички присъстващи с финалните строфи, че солидарността не се измерва в милиони или злато и не се излага като ценна и рядка вещ на пазара, за която се наддава. „Тя се измерва с онези моменти, в които се чувстваме горди, че сме българи, че сме жители на 21-ви век, загърбили предразсъдъците, и че сме част от голямото семейство, наречено Европа”, допълниха те. Стихотворението „Принос към европейската история” на българския поет Ивайло Балабанов изпълниха Михаела Велева, Надежда Михайлова и Димитър Чавдаров.
Всички присъстващи на днешния урок, посветен на Европа, се убедиха е едно, а именно, че България заема своето заслужено място в европейското семейство – теза, която бе затвърдена с факти от Георги Питов, уредник в Музеен комплекс – Банско, като припомни, че най-европейската къща- крепост в Банско е Веляновата къща, построена след натрупания опит на нейния собственик по време на търговските кервани из Западна Европа през 18 век. Иконната изложба, посветена на Банската иконописна школа, с основател Тома Вишанов, който учи живопис в Австрия, един от първите европейци в Банско, донесли в града западно-европейския барок, също е свидетелство за българския принос в европейската култура и ценностна система.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)