Избрани Новини

Ивайло Константинов: Основната ми задача ще бъде да повиша качеството на живот в региона

Новоизбраният депутат от ГЕРБ очерта основните приоритети, за които ще работи в качеството си на народен представител от региона

На пресконференция вчера в Дупница новоизбраният депутат от ГЕРБ Ивайло Константинов очерта основните приоритети, за които ще работи в качеството си на народен представител от региона.

Константинов даде категорична заявка, че ще се работи за изпълнението на всичко, което обещано по време на предизборната кампания. "Моята основна задача ще бъде да повишим качеството на живот в региона. Това няма как да стане с магическа пръчка и само с привличането на инвеститори. Стъпките, по които ще работим, са в посока създаването на един качествен туристически продукт, който да ангажира природните дадености на региона. Имаме минералните води в Сапарева баня и Кюстендил, ще търсим такива находища и на територията на община Дупница. Ще работим за това античните селища в Сапарева баня и в Червен брег да бъдат реставрирани и по линия на културно-историческия туризъм да създадем обекти, които да представляват туристически интерес. Ще работим за туристическа атракция Бели път, за привличане на ресурс и на интереса към родното място на Свети Иван Рилски - с. Скрино и Скринския манастир. Ще презентираме този туристически продукт, със съдействието на министър Ангелкова, на световни туристически изложение, на които България присъства", обясни Ивайло Константинов.

Той посочи, че ски пистата, която е презентирана вече, е извън територията на НП "Рила" и не касае никакви щети върху природата, а касае инвестиционен интерес. "Туризмът води след себе си развитие и в други сектори - хотелиерство, ресторантьорство, транспорт. Надявам се това да бъде първата стъпка, която да раздвижи икономическия ръст в региона. Паралелно с това ще работим и за други начинания, за реализирането на други намерения. Това са индустриалните зони в града  и изграждането на скоростен път от Кюстендил до Ихтиман, връзката Коридор номер 8. Това ще увеличи предимството на общините Кюстендил, Дупница и Сапарева баня", подчерта той.

"Всичко това е пряко свързано с реформата в образованието и в правосъдната система. В ГЕРБ си даваме ясна представа, че инвеститорите се вълнуват от стабилна политическа ситуация, стабилна правна система и след това от обучени кадри. За съжаление, в момента нашата образователна система не е способна да произведе такива кадри", каза още народният представител.

Константинов изрази задоволство от факта, че образователният министър е от квотата на ПП ГЕРБ. "Той е изключително добър експерт, от какъвто се нуждае образователната ни система. Разчитаме на него да реализира предизборната платформа и намеренията, които имаме - това е пряката връзка с инвестициите", посочи още Константинов.

Народният представител бе категоричен, че ще се работи още в посока по-справедливо разпределение на социалните фондове; повишаването на доходите на възрастните хора, за да има заслужено признание на техния труд. "Ще работим за това всички тези инвалидни пенсии, базирани на ТЕЛК решения, които не се препотвърдят, да бъдат коригирани и този ресурс да отиде към пенсиите за старост. Потвърждавам и това, че ще работим за нова система за разпределение на социалните помощи", обясни депутатът от ГЕРБ.

"Продължаваме да работим и за това да ситуираме на територията на община Дупница филиал на висше учебно заведение. Работим за филиал с профил, какъвто няма в България. Това ще гарантира обучение на кадри на качествено ново ниво", посочи още Константинов.

Той бе категоричен, че всички общини могат да разчитат на неговото съдействие, както и на това на г-н Кирил Калфин, другият народен представител от ГЕРБ в региона, за всички техни проекти.

По време на пресконференцията Ивайло Константинов обяви, че ПП ГЕРБ - област Кюстендил е сред десетте първенци на България - тя е трета по резултат. Той отчете като рекордни в национален мащаб резултатите в общините Дупница и Сапарева баня. В Сапарева баня ГЕРБ получи 46% от гласовете, а в Дупница - 41% от гласовете. Народният представител благодари на всички, които са го подкрепили индивидуално с преференция. "Тези преференции означават големи очаквания от страна на гражданите и задължение от моя страна на изпълня тези очаквания", категоричен бе той.

По отношение на приемните си дни с граждани Ивайло Константинов заяви, че такива ще бъдат провеждани не само на териториите на общинските центрове, а и в малките населени места, стига да има поне две заявки от съответното населено място. Такива заявки могат да се правят на имейл адреса му: ivaylo.konstantinov@parliament.bg. Всеки вторник от 11:00 ч. ще има такава приемна. В малките населени места приемните му ще бъдат обявявани чрез кметствата и кметовете там.

По отношение работата на Общинския съвет, бившият председател на ОбС - Дупница апелира към съветниците за по-толерантен тон. "Имиджът на институцията не се прави от държавата, а от всички съветници. Смятам, че за тези 2 години доказахме, че с диалог и с толерантност, се постига много. Това не е арената, на която да се трупат политически дивиденти. Резултати се постигат с конкретни действия, а не с говорене", заяви Константинов. Той призова съветниците да отстояват своите политически платформи с конкретни инициативи, действия и докладни, а не с нападки и обидни думи.

По време на пресконференцията Ивайло Константинов говори и за избора на нов председател на ОбС - Дупница и съответно за номинацията, направена от ПП ГЕРБ. Той обясни, че  номинация е излъчена от групата общински съветници на ГЕРБ, а след това е трябвало да бъде потвърдена и от общинското ръководство на партията. Групата общински съветници излъчи един кандидат, който обаче не бе възприет от общинското ръководство на ГЕРБ и затова бе излъчен нов. "Това по никакъв начин не доведе до противопоставяне в групата, дори напротив. Номинираният от групата съветници г-н Йорданов декларира, че ще се съобрази с решението на ръководството и, ако се наложи, сам ще направи отвод", обясни председателят на ГЕРБ - Дупница Ивайло Константинов.

По отношение на общинската болница народният представител подчерта, че се е създало някакво фалшиво напрежение. "Всички политически сили единодушно заявяваха подкрепа за намерението на временния управител да изтегли кредит, за да покрие просрочения дълг. Очевидно, някой в този процес се опитваше да създава очаквания, че ПП ГЕРБ и Общинското ръководство са против това да се случи, при положение, че за този кредит аз бях приел идеята от самото начало", посочи още Константинов.

"Създаде се и напрежение по отношение на нашия общински съветник и бивш председател на ПП ГЕРБ в Дупница - д-р Матей Попниколов. Очевидно, някои политици използват темата, за да станат по-популярни. Призовавам и тях: не с пресконференции и изявления по медиите, а с конкретни действия да покажат как биха могли да бъдат полезни. Същите тези хора, включително и по време на сесия, заявиха, че нашият общински съветник, в качеството му на директор на НОЗК - Кюстендил, е наложил глоби в размер на 600 хил. лв. на общинската болница", каза той. Константинов показа и официална информация, че това не е истина. Д-р Матей Попниколов е бил директор от 30 юли 2010 г. до 25 юли 2014 г. и за този период имуществените санкции по наказателни постановления са в размер на 45 450 лв. "Някой разнасяше един пасквил, включващ незнайно какви цифри и който е работен под натиск, твърдя го и след разговор с главния счетоводител на общинската болница, за да бъде изфабрикувана по-висока цифра", каза той и посочи, че целта на това занимание вероятно е била да бъде омаскарен д-р Матей Попниколов, заради това че работи в частната болница. "Тази информация, която ви предоставям, е нужна, за да бъде изчистено неговото име и за да се обори изфабрикуваният пасквил", посочи Ивайло Константинов.

Народният представител бе категоричен, че ПП ГЕРБ и общинското ръководство са изключително консолидирани, по-единни от всякога и че заедно ще продължат да отстояват както националната политика, така и общинската такава.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)