Избрани Новини

30 000 лв. за разкопки в Хераклея Синтика осигури общината в Петрич

"Вторият ни етап ще стартира на 12 юни. Очакваме нови открития – храм, театър, стадион”, заяви Сотир Иванов, директор на музея

Археолози начело с доц. д-р Людмил Вагалински ще работят още два месеца в античния град Хераклея Синтика благодарение на община Петрич. За втора поредна година кметството осигури 30 000 лева за проучване на древното селище, което привлича все повече туристи от страната и чужбина, информира kmeta.bg.

„Първият ни етап за тази година в Хераклея Синтика приключи. Радваме се, че общината подпомага нашата дейност. Истината е, че развитието на туризма е в полза на всички в региона. Вторият ни етап ще стартира на 12 юни. Очакваме много нови открития – храм, театър, стадион”, заяви Сотир Иванов, директор на Исторически музей-Петрич.

Преди броени дни той и колегите му се натъкнали на посветителна плоча – постамент, върху който е имало бронзова статуя. „Откритието е от средата на втори век. Бронзовата статуя е изчезнала отдавна, защото е била ценна. Запазен е постаментът, на който пише, че Херакле Синтика благодари на дарител на града. Плочата ще бъде експонирана и ще я видят посетителите. Предстои ни консервация и експониране на всички наши открития от работата ни през първата половина на месец май”, уточни Сотир Иванов.

Археолозите са намерили още 5 магазина, търговските обекти в античния град са вече 8, най-вероятно има още. Те са строени от запад на изток. Разкрит бе и форумът на древното селище точно пред магазините и в близост до базиликата. Това е бил центърът на обществения, културния и социалния живот в населеното място. Форумът е много добре запазен и е явление за България. Дори плочникът отдолу е почти непокътнат, запазени са стълбите, както и няколко лъвски глави, които са част от покривната конструкция, укрепена с квадратни колони. Много интересна е находката и като архитектура, в нея са вплетени елементи от елинистическите традиции.

Заради интереса на туристите към Хераклея Синтика със средства от капиталовите разходи на община Петрич предстои строеж на път. Той ще е от разклона за местността Рупите през отклонението за храма на Ванга и ще минава покрай минералните извори, за да се осигури добър достъп на посетителите до античния град.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов