Избрани Новини

Форум в Благоевград обсъжда ролята на православието в борбата с дрога и секти

Два дни свещеници, богослови, преподаватели и общественици от страната ще споделят опит

С благословението на Неврокопския митрополит Серафим, Православният център на Неврокопска св. митрополия, Община Благовеград и Общинският съвет по наркотични вещества, днес в Благоевград започна православен форум под надслов „Православието срещу духовната криза“. Събитието е двудневно и ще продължи и утре .

Форумът е под надслов стих от убития през 1948 г. Неврокопски митрополит Борис:

„Аз искам волно да размахна
Всесилни орлови крила!
Пред мен в простори да премахна
Развени мъртви ветрила!”, а зададените на лекторите теми са коментирани от митрополита през един не далечен период от нашата история, но актуални, вечни и винаги вълнуващи.

Форумът бе открит с документален филм за личността и делото на Неврокопския митрополит Борис, убит вероломно през 1948г. Архимандрит Епифаний поздрави от името на Неврокопския митрополит Серафим присъстващите и пожела успех на срещата. Поздрав отправи и Радослав Тасков, председател на Общинския съвет.

В първия ден от форума се разгледа проблема за формирането на личността и наркотичните зависимости сред младежта днес. Участниците търсиха отговорите на въпроса: Що е възпитание? На тази тема беше и докладът „Изграждане и осъществяване на ценностната система на личността“ на гл. ас.д-р Маряна Шехова-Канелова от ЮЗУ „НеофитРилски“. По следващата тема - Кой създава и поддържа отрицателния дух в нашето училище? беше докладът „Свещено растение ли е конопът?“ на Мирела Кючукова, ОбСНВ Благоевград и Православния информационен център на Неврокопска св. митрополия.
В следобедната сесия на форума се търсиха причините за злото - примерите даде в доклада си  „Проблемът наркомания от православна гледна точка“ протоиерей Иван Генов, Старозагорска св. митрополия. По темата "Противодействие на тъмните сили" бяха докладите „Опитът на Православния център за обгрижване на наркозависими „Св. Боян Енравота“, Варна“ на протоиерей Михаил Манев, Варненска и Великопреславска св. митрополия и „Духовно обгрижване в Старозагорския затвор“ на ик.Йордан  Карагеоргиев, Старозагорска св. Митрополия.
По всяка тема имаше разгорещени дискусии, в които всеки изказваше мнение и споделяше опит. След приключване на следобедната сесия всички присъстваха на Вечерната служба и Акатист към св. Богородица „Неизпиваема чаша“ в църквата „Св. Николай“ в кв. „Грамада“, Благоевград.

През втория ден, от 10 часа, ще се обсъдят различните страшни прояви сред нашата младеж. Ще бъде представен руският игрален филм „Редом с нас“. Автор на филма е протоиерей Александър Новопашин. Филмът разглежда тоталното въздействие на сектите и крайните им прояви като екстремизъм и тероризъм. След прожекцията ще се проведе дискусия с представители на Центъра за проучване на нови религиозни движения в София. Форумът е отворен за всеки желаещ.

Организаторите се надяват форумът да стане ежегоден.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)