Избрани Новини

Стипендианти на фондация "Ханс Зайдел” гостуваха в Благоевград

Кметът Камбитов: За 5 години реализирахме европейски проекти за над 27 млн. евро

Kметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов се срещна с ръководителя на Института за подпомагане на даровити млади хора със стипендии на фондация „Ханс Зайдел” - Ханс-Петер Нидермайер и стипендианти във фондацията. По време на форума д-р Камбитов представи ключови проекти по европейски програми, реализирани в Благоевград през последните 5 години, на стойност около 27 млн. евро, както и проекти, които се реализират в момента, на стойност около 36 млн. евро.

„За нас е много важно да привличаме външни финансови източници. Именно затова е от особена важност да работим по европейските програми и да реализираме проекти. Община Благоевград се стреми да обхване абсолютно всички аспекти на живот. До този момент нямаме проект, който да не сме спечелили, другото важно нещо, което трябва да кажем е, че Община Благоевград работи по правилата, затова няма и финансови корекции по спечелените проекти“, коментира д-р Камбитов.

Д-р Камбитов акцентира върху дейности като реконструкция на социалната и пътната инфраструктура в Община Благоевград, проекти, свързани със здравословна и достъпна градска среда, по трансгранично-сътрудничество с Гърция и Македония и др. По време на срещата беше пояснено, че в изпълнение на Инвестиционната програма на Община Благоевград по ОП „Региони в растеж“, приоритетна ос 1“, която е на стойност 44 млн. лв. през новия програмен период 2014-2020 г., са сключени над 50 % от договорите за безвъзмездна финансова помощ.

За постигнатото до този момент ръководителят на Института за подпомагане на даровити млади хора със стипендии на фондация „Ханс Зайдел” Ханс-Петер Нидермайер поздрави д-р Камбитов и засвидетелства увереност в постигане на високи резултати и в бъдеще, като даде заявка на съвместна работа. Стипендиантите, присъстващи на срещата, проявиха висок интерес към проектите, свързани с пътната и социалната инфраструктура. Гостите се запознаха и с Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. „Имаме реализирани 143 блока на стойност около 65 млн.  евро. Обхванати са около 8000 апартамента и над 25 000 души“, поясни кметът Камбитов. Той представи и дългосрочната визия на Община Благоевград – изграждане на постмодален терминал, експо център,университетски център, както  и културно-туристически център.

По време на срещата присъства и ръководният екип на Община Благоевград - заместник-кметовете по европейски проекти и програми Зорница Кралева, по икономика и финанси - Иво Николов, по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова, по строителство и сигурност инж. Янко Янков и експерти.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов