Избрани Новини

Бардът Димитър Христов празнува в Благоевград юбилей

Срещата с него е днес от 18 ч. в НЧ "Никола Вапцаров-1866“

Днес от 18 ч. във фоайето на Народно читалище „Никола Вапцаров-1866“ в Благоевград ще се проведе среща с поета с китара Димитър Христов. Поводът е неговата 60-годишнина.

Димитър Христо е роден в Благоевград през 1957 г. Проявява се като бард, драматург, публицист и преводач. Завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”. Член е на Съюза на българските писатели и на Международната асоциация на писателите и публицистите. Негови книги и песни са отличавани с множество национални награди. Създател е на Фестивала Софийски вечери на авторската песен.
Работил е в Съюза на българските писатели като референт, председател на Творческия фонд, главен редактор на в. „Български писател”. Бил е завеждащ отдел „Литература” във в. „Пулс”, главен редактор на в. „Литературен магазин” и издателство „Седан”, управител на „Софкнига” ЕООД, председател на Съюза на книгоразпростра-нителите в България и на Кабинета на младите писатели, председател на читалище „Николай Хайтов” – гр. София и като директор на Българския културно-информацио-нен център в Скопие. Сега е член на Управителния съвет към Съюза на българските писатели.
Негови стихове са превеждани и публикувани на различни езици и има издадени книги с поезия в превод на руски, сръбски, македонски и албански. Композира песни по свои стихове и пее на китара. Превежда поезия от руски, украински, македонски, сръбски и други славянски езици.

Димитър Христов е автор на стихосбирките „Работен ден”, 1982 г., изд. „Народна младеж” (отличена с наградата „Владимир Башев”); „Ранена свобода”, 1989 г., изд. „Народна Младеж”; „Писма до Ева”, 1992 г., изд. „Седан”; „Български видения”, 1997 г. изд. „Захарий Стоянов” (отличена с наградата на СБП за поезия); „Балада за любовта”, 2002 г., ИК „Виста”, „Романтика и пепел”, 2004 г., ИК „Мултипринт”, „Сърдечен ритъм”, ИК „Христо Ботев” С. 2006 г.; „Молитва за България”, 2007 г., изд. Национален музей „Земята и хората”, „Хляб и вино“, изд. „Мултипринт“, 2011 .

Димитър Христов е носител и на наградата на Община Благоевград за съчинената и изпята от него песен за Благоевград по време на Майските поетични празници.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов