Избрани Новини

Кметът на Банско се срещна със земеделските производители от общината

Срещата бе във връзка с началото на земеделския сезон на територията на общината

Във връзка с началото на земеделския сезон на територията на община Банско, кметът Георги Икономов проведе среща със земеделските производители и животновъди, на която бяха обсъдени нарушенията от страна на животновъдите върху селскостопанската продукция в резултат на безотговорното допускане на животни в обработваемите земи.
Под ръководството на градоначалника земеделци, животновъди, служителите отговарящи за обществения ред и сигурност на територията на общината, кметовете на населени места, представители на полицията коментираха проблема и нужните мерки за намаляване на нарушенията.
„Основните проблеми са пускането на животни безстопанствено, които животни влизат в насажденията и ги унищожават. Това се случва всяка година и то нееднократно. Опитът ни показва, че това се допуска от едни и същи животновъди, за разлика от добросъвестни и стриктни техни колеги. В тази връзка съм инициирал промени в Закона за опазване на селскостопанското имущество, който е изключително остарял и трудно приложим към днешните условия”, заяви пред присъстващите Икономов.
С оглед гарантиране сигурността на хората в околностите на населените места, той призова всички да спазват издадената заповед, с която се ограничава броя на кучетата, придружаващи стадото, до две, снабдени с т.нар. спъвачки, които ограничават скоростта им на придвижване. За изминалата година са съставени 10 акта за констатирани нарушения по Закона за опазване на селскостопанското имущество, 35 жалби и множество сигнали на граждани до служителите на отдел „ОРС” за нанесени щети на селскостопанска продукция.
По време на дискусията стана ясно, че местните животновъди са против в землищата на община Банско да пашуват животни от други населени места, като предложиха да се вземат мерки за ограничаване на това явление.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов