Избрани Новини

Курбан - протест направиха срещу депото за отпадъци в Джерман

В бъдещото депо трябва да се транспортират и преработват отпадъците на шест общини от региона

В село Джерман жителите организираха курбан,след като дълго време протестираха срещу изграждането на депо за битови отпадъци край селото, предаде БНТ. От общинската власт в Дупница са категорични, че депото е напълно безопасно.

От четири години, откакто съществува проблемът, с курбан за здраве жителите на Джерман изразяват несъгласието си изграждането на депото.

Борислав Тасков от дружение “Бъдеще за Джерман”: “Този курбан освен за здраве, основното мото му е “С Божията помощ заедно да спрем безумието на дупнишките управници за изграждането на този боклукчарник,на 300 метра от къщите на село Джерман.И унищожаването на южното дупнишко поле.”

В бъдещото депо трябва да се транспортират и преработват отпадъците на шест общини от региона.

Ася Дафкова: “Живея тук. На 200 метра от къщата ми под прозореца ще имам боклукчарник”.
Отец Кирил: “Депо трябва да има, за града, за селата, но защо пък да бъде на прозореца на Джерман".
Д-р Румен Башов, неврохирург в "Пирогов", също изрази притеснението си от изграждането на депото. Съпругата му е родена в Джерман. “Местото е ветровито и могат да се разнасят всякакви микроби и инфекции.Освен това е много близко до самото село.”
Евдокия Димитрова: ”Има много голяма опасност да се получи свличане на земните маси”.

От община Дупница са категорични,че новото депо няма да нанесе никакви щети нито на хората, нито на околната среда.

Красимир Георгиев, зам.кмет на община Дупница: ”Това са едни абсолютно безопасни съоръжения с различни технологии, които предотвратяват всякакво наличие на миризми, на някакви други такива вредни процеси.”

Заради значителното забавяне на строителството на Регионалния център за отпадъци община Дупница и останалите общини, включени в проекта, плащат сериозни санкции.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов