Избрани Новини

Паметна плоча на книжовника Кузман Шапкарев откриха в Благоевград

Мемориалът е изработен по инициатива на Българското сдружение на родовете от Македония

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, директорът на Седмо училище Лилия Стоянова и родственици на Кузман Шапкарев откриха паметна плоча на възрожденския книжовник в двора на училището. Мемориалът е изработен по инициатива на Българското сдружение на родовете от Македония и е дарение от Министерството на културата. По време церемонията възпитаници на VII СУ припомниха част от живота и делото на Кузман Шапкарев. Присъстващите бяха приветствани от кмета на Благоевград д-р Камбитов. „Откривайки тази паметна плоча, ние се прекланяме пред делото на Кузман Шапкарев. Личност, оставила ярка диря в нашата история и допринесла за това да се съхраним като народ, защото именно книжовността и традициите са онези неща, които са ни съхранили като народ. Всеки народ трябва да има историческа памет, да помним, да не забравяме“, каза кметът. Той благодари на дарителите за паметната плоча, която от днес ще бъде част от двора на училището.
В церемонията се включиха заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова, Марио Примджанов и Рашко Младенов, които са родственици на Кузман Шапкарев, учители и ученици.
Кузман Анастасов (Тасев) Паскалев Шапкарев е български възрожденски книжовник, фолклорист, редовен член на Българското книжовно дружество, днес БАН. Кузман Шапкарев е и патрон на VII СУ - Благоевград, където образованието си получават личности, прославящи Благоевград пред света.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов