Избрани Новини

В Сандански показаха изложбата "Буквите на България – азбука на Европа“

Тя e плакатна акция на Международното триенале на сценичния плакат

За първи път в Сандански показаха изложбата „Буквите на България – азбука на Европа“. Изложбата e плакатна акция на Международното триенале на сценичния плакат, в която участват изявени художници от различни страни и континенти. Състои се от 30 плаката, колкото са буквите на българската азбука. Всеки художник е автор на един плакат – буква, определена чрез жребий по време на международното журиране на петото триенале през октомври 2007 г. в София.
Колекцията e отпечатана в ограничен тираж .
Международната плакатна изложба “Буквите на България – Азбука на Европа” обединява усилията на 30 художника от 20 страни (27 именити световни плакатисти + 3-ма български автори) за създаване на колекция от постери, посветени на България и нейната култура през темата за уникалността и универсалността на българската азбука – една от трите писмености на Европа.
Акцията на Международното триенале на сценичния плакат е пръв опит за активиране на широк кръг изявени артисти от цял свят за създаване на цялостен съвременен художествен продукт, популяризиращ българската култура, използвайки една от нейните емблеми – буквите.

30-те плаката, които бяха разположение по главната улица „Македония“, в навечерието на 24 май, са мащабна визуализация на идеята за създаване на положителен образ на страната ни у нас и по света, и ще останат в Сандански до 2 юни.

Съставът на авторите е обещаваща заявка за подобаващо присъствие в престижни чуждестранни галерии и издания, както и вълнуваща възможност за бъдещи срещи с най-разнообразна публика.

Изложби на колекцията: Мадрид, Париж, Ню Йорк, Токио, Скопие, София, Велико Търново и др.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)