Избрани Новини

Ученици от ЗПГ "Климент Тимирязев“ подреждат изложба

Експонират творби, в които са засегнати сериозни естетически проблеми и канони

Ученици от ЗПГ „Климент Тимирязев“ ще подредят своя изложба – конферанс на класическа рисунка и творчески задачи в Археологическия музей в Сандански. Участниците в училищния Клуб по изобразително изкуство с преподавател Елена Каменарова подготвят своята изява от една година в извънкласните си занимания по програмата „Твоят час“/МОН/.
Събитието е вследствие от 60 учебни часа работа както с модерни, така и с класически и древни техники и материали. Ще бъдат експонирани творби, в които са засегнати сериозни естетически проблеми и канони по изграждане на конструкция, обем и пространство, като етюд и неговото приложение.
Изложбата ще открие с кратка публична лекция столичният изкуствовед д-р Благовест Върбаков, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ на тема „Идейни особености на византийското изкуство“. Специалният гост, г-н Върбаков, е носител на институционалната награда на БАН за 2011 г. за млад учен, както и почетен лауреат на награда за издигане престижа на СУ на международно ниво. Медиевист, специалист по философия, история и теория на византийското изкуство, с над 50 международни публикации, той е цитиран автор в студии, монографии, дисертации в Кеймбридж, Оксфорд, Берлин, Дрезден и др.
„Имаме честта г-н Върбаков да приеме нашата покана, зад която стои възпитателният елемент да застанат рамо до рамо в едно културно събитие деца, които тепърва стартират творческата си кариера, и изкуствовед от едно високо ниво“ – сподели организаторът на изложбата Яне Каменаров, иконописец и музикант, изследовател на традиционното музикално наследство от санданско-мелнишкия край.
Г-жа  Каменарова: „Надяваме се някои от тях да са бъдещите изявени артисти, архитекти, дизайнери на град Сандански!“
Ще прозвучи музикален комплимент с акустична музика на китарно дуо Денис и Любо, както и Формация „Леб и вино“.
Откриването на изложбата е от 18:00 ч.  в Археологически музей - ет.1, град Сандански.
Вход свободен!



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)