Избрани Новини

Кралев: Радващо е, че програмата „Тенисът – спорт за всички“ разширява своя обхват

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри третото издание на програмата „Тенисът – спорт за всички“

ММС отпуска 157 000 лв. на Българската федерация по тенис за реализирането на проекта, чието първо издание беше през 2015 г.
„Тази програма ми е изключително скъпа, защото беше една от първите, стартирали през предишния ми мандат. Радващо е, че тя продължава да разширява  своя обхват. През 2015 г. по нея бяха обучени 840 деца в 30 спортни клуба в цялата страна. През 2016 г. децата станаха 1000 в 35 спортни клуба, а през тази година в програмата вече се включват 38 спортни клуба, като очакваме бройката на децата да е около 1100. Това е един изключително успешен проект, с който много се гордеем и аз благодаря на Българската федерация по тенис за професионалното му реализиране“, заяви Кралев.
Министърът допълни, че по данни на федерацията около 30% от децата, участвали в „Тенисът – спорт за всички“ продължават да се занимават активно с този спорт и след това. В програмата  участват деца от 6 до 12-годишна възраст. През 2017 г. ще се проведат 33 турнира в това число регионални първенства за деца до 8, 10 и 12 г. и заключителни турнири в отделните региони. Ще бъдат организирани два лагера до 8 и 10 г. за 20 деца и ще бъдат подкрепени до 25 деца за участие в международни турнири до 12 г.
„Убеден съм, че с програми като тази ще увеличим още повече интереса на децата към спорта, защото основна наша задача е да построим основата на спортната пирамида, за да имаме здрава и работоспособна нация. Много важна е и социалната дейност, която развива федерацията по тенис – със съдействието на ММС вече работи програма за хора с увреждания, а от 5 години се реализира проект в подкрепа на деца с аутизъм. Това е пример, който трябва да последват и останалите ни спортни федерации, за да поставим на приоритетно място социалната функция на спорта, която през последните години беше подценявана. И да не забравяме, че тя е от изключително важно значение за здравето на нашите деца, хората с увреждания и цялата ни нация“, каза още Кралев.
Той допълни, че ще продължи с активната си работа за изпълване със съдържание на часовете по физическо образование.
„Още през първия ни мандат направихме промяна в закона за училищното и предучилищното образование, с която третият час по физическо образование да се води от треньори по вид спорт, а на учениците от 1 до 4 клас да преподават учители по физическо. За съжаление това не се случва. Вече водим предварителни разговори с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, с когото имаме отлични взаимоотношения още докато беше главен секретар на ведомството и вярвам, че ще направим крачна напред в тази насока. Но без съдействието на директорите това ще се случи много трудно“, каза Кралев.
Той допълни, че е необходим дебат и за времето, в което да се провеждат часовете по физическо образование.
„Повечето от страните в Европейския съюз ги провеждат като извънкласна форма. Защото не може между часовете по литература и математика да има физическо. Най-малкото е необходимо децата да вземат душ, след като са спортували. Уважението към спорта и физическото образованието обаче се изгражда с години, с промяна на отношението на директори и преподаватели. За да може децата да уважават спорта. И да знаят, че както отиват на училище с униформа, така в часа по физическо образование трябва да са по екип“, заяви Кралев.
Той обяви също, че вече се разработва програмата за изграждане и реконструкция на физкултурните салони, за която за четиригодишния мандат на правителството са осигурени 130 млн. лв.   




Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов