Избрани Новини

Георги Костов: Засиленият контрол по границите е изключително важен

От утре на ГКПП Кулата ще бъде отделен кантар за обработка на празни камиони и товарни микробуси

Засиленият контрол по границите е изключително важен и нивото му не бива да се снижава, защото контрабандата и сивият сектор рефликтират и върху легалния бизнес  - около това се обединиха ръководствата на Агенция „Митници", МВР и Съюза на международните превозвачи при днешната си среща. Домакин бе директорът на Агенция „Митици" Георги Костов, а в срещата взеха участие заместник-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев, заместник-директорите на Агенция „Митници" Борислав Борисов и Божидар Алексов, директори на дирекции и експерти от Централно митическо управление, както и началникът на Митница Югозападна Георги Александров. 

От утре на ГКПП Кулата ще бъде отделен кантар за обработка на празни камиони и товарни микробуси, което ще облекчи доколкото е възможно трафика - с това се ангажираха по време на срещата Агенция „Митници" и МВР. Основен проблем обаче остава ремонтът на гръцкия пункт Промахон и едва след приключването му ще могат да бъдат въведени и други мерки за облекчаване на обработката на товарните автомобили. Гранична полиция вече е набелязала такива мерки, заяви заместник-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев.

 Агенция „Митници" и Съюза на международните превозвачи се договориха за ежедневен оперативен обмен на информация за възникнали пробеми от компетентността на митниците, което ще позволи по-бързото им остраняване. 

„Ние сме отворени за предложения", заяви директорът на Агенция „Митници" Георги Костов и допълни, че през миналата седмица е посетил ГКПП Кулата, за да види какви са условията там. Междинната полоса между Промахон и Кулата е празна, което означава, че ние веднага обработваме превозните средства, които постъпват от към гръцка страна, обясни още той и допълни, че всички кантари на пункта са в изправност и работят.

 „Ние залагаме на подобни срещи, защото всичко, което сме постигнали е чрез диалог. Затварянето на гранични пунктове не е приемлива форма на протест, тъй като отново води до излишен престои на шофьорите по границите", заявиха от Съюза на международните превозвачи, които бе представен на срещата от Ангел Траков - председател на Управителния съвет, Илиян Филипов - член на Управителния съвет и Йордан Арабаджиев - изпълнителен директор. 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)