Избрани Новини

Благоевград има нов химн

Песента "Този град" е по текст на Виктория Топалска и Петър Радевски

На празненствата за 24-ти май в Благоевград за първи път бе представена песента, написана специално за областния център. „Този град“е написана от Виктория Топалска с музика на директора на Камерна опера - Благоевград Петър Радевски. В песента се вплетоха гласовете на Ансамбъл „Пирин“ и солистите Теодора Петрова и Борис Тасков, заедно с виртуозното изпълнение на музикантите от оркестъра на операта.

Как се роди песента?

За Blagoevgrad.utre.bg Петър Радевски разказа: "В един мой разговор с хората от отдел "Култура" в Общината стана дума за това - защо за 24-ти май не направите нещо, което да е ново, модерно, консумативно, да не тежи като някое тежко симфонично произведение? Колегите приеха тази идея. Свързах се с прекрасната млада дама Виктория Топалска - един много талантлив млад човек. Седнах пред пианото и нещата започнаха да се случват. Що се отнася до това да вкарам в песенета Ансамбъл "Пирин", идеята дойде от това, че аз обичам да следя какво се случва в ежедневието, пътувайки между Пловдив и Благоевград. И си казах - защо пък да не вкарам ансамбъл "Пирин" - най-обичаният и популярен ансамбъл? Аз смятам, че това са две красиви културни институции на Благоевград - Ансамбъл "Пирин" и Камерната опера. И двете са част от културната политика на Общината и добре е, че е така.

Не само текстът, но и самият Благоевград ме вдъхнови за тази песен. Благоевградчани са прекрасни хора и ако бях по-млад, със сигурност щях да стана жител на града. Средата, в която работя, е чудесна, дава ми самочуствие, че съм част от екипа на д-р Камбитов и г-жа Шопова. Това са позитиви, които един човек не бива да пренебрегва.

Сега подготвяме един нов концерт, с който ще открием голямото музикално събитие в Благоевград през юни - връчването на БГ Радио наградите. Ще открием с нови неща", обеща маестрото.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)