Избрани Новини

Черешовата кампания тръгва по 60-70 ст. за килограм

Реколтата е съхранена едва на 15-20 % заради студовете през април

Черешоберът в Кюстендилско тръгва до края на седмицата при изкупни цени от 60-70 ст. за килограм, казаха местни производители и от земеделските кооперации, информира kmeta.bg. Те правят прогнози, че реално по пунктовете почит няма да има предадени череши, след като реколтата е съхранена едва на 15-20 % заради студовете през април, когато имаше измръзнали овощия и на 100%. Реално първите череши вече се берат на места, но за консумация и те се продават по 2-3 лева. В близкото с. Скриняно набрали от 2 декара едва 50 кг череши, казаха местни хора.

В 24 населени места на общината ще бъдат разкрити около 1 юни пунктове за изкупуване на череши според заповед, подписана от кмета на Кюстендил Петър Паунов. Местата за разкриване на пунктовете са избрани и предложени от полицията. За града са определени девет места, а останалите, около 90 пункта, ще могат да бъдат разкривани по селата. Соволяно, Коняво, Горна Гращица и Драговищица са населените места, за които са определени най-много пунктове.

„Самите места са общинска собственост и на тях ще бъдат разположени пунктовете. И тази година е забранено да се разкриват пунктове в частни имоти”, казва шефът на орготдела в администрацията Мирослав Миланов. Терените са определени от кметовете на населените места, утвърдени са от кмета на Община Кюстендил Петър Паунов, извършено е и съгласувано с полицията. За Празника на черешата, който ще върви на 24 и 25 юни, се очакват официални гости - министри, дипломати. "Дано да намерим достатъчно череши, за да ги почерпим поне, притесняват се организаторите на черешовия форум.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)