Избрани Новини

Румяна Попова възкресява традиция от обезлюдено село /видео/

Събира в китка старите песни от гоцеделчевския край "Се ме яд, майко“ и "Вайде ле"

Известната фолклорна изпълнителка Румяна Попова за пореден път поднася на ценителите на народната музика един издържан и запомнящ се продукт. Този път тя събира в китка две стари и харесвани песни от гоцеделчевския край. „Се ме яд, майко“ и „Вайде ле, моме“ получават нов живот чрез нейната интерпретация, събрани под името „Неврокопска китка“.

„Стремя се да записвам стари и не толкова известни песни, като по тази начин разкривам богатството на нашия фолклор. Тези две песни съм ги чувала от музиканти по сватби и веднага реших, че трябва да им се даде популярност. Благодаря за аранжимента на Станислав Емилов, с когото работя за пръв път“, споделя изпълнителката от ефира на Фен Фолк ТВ.

Във видеоклипа виждаме Румяна Попова с риза, бродирана изцяло на ръка.

„Ризата получих като подарък от моята свекърва преди около 20 години. Тя е бродирана цялата лично от нея на ръка. Бродерията е типична за региона на родното й село – Лехово. То е на гръцката граница, има интересна история и днес е обезлюдено. Сметнах, че тази риза чудесно кореспондира с песните и ги допълва като внушение!“, допълва Румяна Попова.

Видеоклипът на „Неврокопска китка“ е сниман в стария благоевградски квартал Вароша и е режисиран от Ненчо Касъмов. Хореографията и танците в него са на Ансамбъл „Чинари“.

Видеоклипът може да гледате по Фен Фолк ТВ.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов