Избрани Новини

В Благоевград отбелязаха 141 години от гибелта на Христо Ботев

Положиха венци и цветя пред паметника на поета-революционер

С ритуал по полагане на венци и цветя бяха отбелязани 141 години от гибелта на големия български революционер и поет Христо Ботев в Благоевград. В церемонията участваха заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, заместник-областните управители, представители на военно формирование 26 400, представители на политически партии, общественици и граждани.
Възпитаници на XI ОУ „Христо Ботев“ припомниха част от живота и делото на българския революционер. На площад „Народни будители“ отекнаха и заветните думи „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“. Ритуалът в памет на  Ботев и хилядите загинали за свободата на България започна с химна на Република България, който бе изсвирен от Биг Бенд-Благоевград.
Христо Ботев е една от най-ярките личности в българската история. В Румъния той подготвя и въоръжава чета, с която да се включи в Априлското въстание. При вестта за избухването на въстанието четниците тръгват от Гюргево към България, качвайки се на кораба "Радецки". На 16 май 1876 г. те заставят капитана да спре на българския бряг при Козлодуй и оттам се отправят към Балкана. На 2 юни 1876 г., в подножието на връх Вола,  вражески куршум пронизва Ботев при последното сражение на неговите четници във Врачанския балкан.
 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)