Избрани Новини

Животновъди настояват за по-строг контрол на млякото

Фермите ще се оценяват според качеството на добитото от тях мляко

Животновъди от Благоевград настояват за по-строг контрол на млечните продукти. Според тях с въвеждането на Наредба номер 2 това ще се гарантира, тъй като вече ще се правят оценки на фермите за добитото от тях мляко.

От Агенцията по безопасност на храните в Благоевград обясниха, че млякото, което излиза от фермите, ще се контролира по пет показателя, а не само по три както досега.
Според фермери от Благоевград с по-строгия контрол ще се гарантира по-доброто качество на млякото и млечните продукти, които достигат до крайните потребители.

Димитър Бакалов, председател на Югозападния млечен борд: "Големите хубави ферми, тяхното качество e добро. Това ще подобри качеството на малките ферми, които работят, нямат категоризация, няма други неща, няма добра хигиена за съхранение на млякото".

С въвеждането на наредбата вече ще се следи маслеността и точката на замръзване на млякото, за да се установи дали то е манипулирано. Официалният контрол ще се извършва от експерти към Българската агенция по безопасност на храните веднъж годишно, а пробите ще се изследват механично в двете лицензирани лаборатории в Хасково и София. Ако те покажат отрицателна оценка, животновъдите ще трябва в продължение на 3 месеца да вземат по пет проби и сами да ги носят за изследване.

Атанас Григоров, Агенция по безопасност на храните - Благоевград: "При оценка на фермата, официалният контрол, който го извършваме ние, е за сметка на БАБХ. Ние транспортираме млякото, ние взимаме с наши обучени официални хора пробите, закарваме ги в лабораторията същия ден, когато за взети пробите. Изследват се за сметка на БАБХ."

Когато допълнително се налага да изследваме млякото, стопаните ще заплащат по 35 лева за всяка проба. В края на август месец се очаква и лабораторията в Благоевград да получи акредитация и фермерите да могат да проверяват качеството на млякото си, съобщава БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов