Избрани Новини

Жители на Кюстендил преброиха брезите в централния парк

Той е подготвен за паркинг по общински проект

"Преброяване на брезите" в брезовата горичка до художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил организираха днес група кюстендилци, в знак на протест срещу проект на общината за благоустрояване на градската среда, предаде БТА. Целта на днешната инициатива бе да се покаже, че въпреки твърденията на общината, че от парка ще бъдат преместени и засадени на друго място 23 брезички, в действителност броят на дърветата е около 100.
Проектът на община Кюстендил предвижда за благоустрояване на градска среда в Кюстендил да бъдат вложени 4 699 751 лева и се финансира по оперативна програма "Региони в растеж".
"Ние не сме против благоустрояването на града, а против премахването на зелените площи", обясниха недоволните.
Организаторите на протеста казаха още, че проектът не е достъпен за гражданите и те нямат информация за това, какво общината възнамерява да прави с публичното пространство в града. Ивайло Атанасов посочи, че представителите на общинска охрана, които следяха днешния протест, заплашили протестиращите с актове, ако увредят дърветата, закачайки номера върху тях. "Та утре тези дървета ще бъдат отсечени или преместени с багер", коментира Атанасов. Недоволните казаха още, че имало и дървета, отбелязани за местене, които вече били отрязани.
Според протестиращите дръвчетата, който са отбелязани за премахване по проект са двайсет, но те не са заснети правилно.
Протестът не е политически, отбелязаха още недоволните.
"Искаме да развиваме туризъм, но това не може да стане като направим паркинг на една от най-хубавите и зелени точки в центъра на града. А в същото време никне гора, заради неподдържани други участъци в града", заявиха протестиращи.
Участниците в акцията казаха, че искат проектът да бъде променен. Те посочиха, че ще направят постъпки за това пред Европейската комисия като финансиращ орган по него, както и пред МРРБ и Министерството на културата.
"Паркът пред художествената галерия в Кюстендил ще придобие съвсем нов облик - с нови пешеходните зони и улици около парка. Опасенията за това, че пространството ще загуби част от дърветата, не отговарят на истината. Болшинството от хората са подведени", коментира по-рано заместник-кметът на общината Росица Плачкова. Тя допълни, че при премахването на дървета във връзка с проекта, ще бъдат посадени много повече нови.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов