Избрани Новини

Международното изкачване на Царев връх отново събра туристите

От него се виждат Чипровската, Берковската планина, Витоша, Стара планина, Рила, Пирин, Славянка и Беласица

Туристите от ТД "Осогово" - Кюстендил отново пребродиха планината Осогово. Поводът беше трладиционното международно изкачване на Царев връх. За него разказва Силвия Михова, секретар на дружеството:

"Това е планината Осогово – води те полека, подарява ти невероятни гледки и те кара да мечтаеш.Тя намира неизброими начини да ни очарова – ту с някое цвете, ту с изворче проболо земята и щедро даряващо живот... Вече сме успели да оставим зад себе си грижи, умора, проблеми и сме отворили очите си за красотата на Осоговската планина. Този път по покана на нашите приятели от Крива Паланка, ние, туристите от ТД „Осогово“ - Кюстендил, се включихме в традиционното  изкачване на Царев връх /Султан тепе/ -2085,4 м. Той е вторият по височина връх в Осоговската планина и най-високата точка на територията на Република Македония.

Осоговската планина е една от най-големите планини по западната ни граница. Около 30 процента от площта й са в българска територия, а около 70 са на територията на Република Македония. На планината явно й е напълно безразлично чия собственост е била или ще бъде, защото знае, че винаги ще остава след всички ни – ще посреща тези, които са дошли с отворени сърца и добри  намерения при нея и ще ги изпраща подобаващо – с благослов.

Преходът ни започна от изкуственото езеро, където се събрахме около стотина туристи. Съзерцаваме хоризонта, поемаме на големи глътки чувството за свобода, което Осогово ни дарява. На  изток, в непосредствена близост, се е ширнал масива на Руен. По своите мащаби и форма той много прилича на масива на Царев връх. На хоризонта се извисяват най-високите македонски планини –Якупица, Кораб, Кожух, Шар и туристическият център „Пониква“. От граничното било най-добре изпъква и примамва връх Таштепе -1993 м. В кръгозора ясно се очертават билата на Старопланинските масиви, на Чипровската, Берковската планина, Витоша, върховете Човека и Шапка, високата и обширна снага на Рила, Пирин, Славянка и Беласица.

Седим на върха, всеки преживявайки красотата, емоцията, чувството. И така – насладихме се на гледките, заредихме се с емоционални преживявания, направихме безброй снимки, хапнахме и ... обратно надолу.  Нашите домакини отново ни бяха подготвили изненада. Почерпиха ни с вкусен боб и салатка. С приповдигнато настроение, след няколко хорца и песни, се запътихме към манастира „Св. Йоаким Осоговски“.

Легендата разказва, че осоговската обител е била основана от духовния ученик на Св. Иван Рилски - Яким (Йоаким), който живял в XI-XII век. Родното място на светеца не е известно, но се знае, че той първо се е спрял в село Градец, в дома на тамошния княз. Князът му посочил места по река Крива река, където може да се установи. Пустинникът си избрал една пещера в местността "Бабин дол" и там прекарал остатъка от земния си път в пост и молитва. Тази пещера всъщност е първата обител, предхождаща големия манастир, изграден по-късно. След като Св. Йоаким умрял, тялото му било намерено от ловци, които го погребали до пещерата.
По времето на византийският император Мануил Комнин (1143-1180) свещеник, с монашеско име Теофан, основал манастира на днешното му място и погребал в съградената от него манастирска църква мощите на светеца, които преди това бил открил по съновидение.
Последното строителство на манастира датира от 1847 год. и е изпълнено от известния строител на Балканите Андрея Дамянов. Една от най-характерните фрески е композицията „Евангелската проповед на апостол Павел”, в която вярващите са нарисувани с народна носия. Именно образът на Апостол Павел от тази фреска е взет за модел на новия герб на македонската православна църква.

В продължение на историята си манастирът е бил посетен от много царе и крале. Пред входа на манастира е поставен официален знак, директно изпратен от султана. В преданията е отбелязано, че турската власт е почитала чудотворната мощ на свети Йоаким, което представлява истинска рядкост.

Днес манастирският комплекс е не само духовен център на региона. Тук е място, където се провеждат многобройни реномирани международни научни, културни и спортни прояви.

Църквата, посветена на раждането на Св. Богородица, е най-старият обект в комплекса. Изградена е през 14 век и е поставена върху основите на църква от 11-12 век. Въпреки, че църквата е била обхваната от пожар, а през 1585 г. от земетресение, тя винаги е била обновявана.

Тръгвайки си, на няколко  пъти се обърнахме, за да запечатим в съзнанието си силуета на този бял храм. Той, сигурна съм, ще пребъде във времето. Посетете го и ще сe уверите!, съветва секретарят на ТД "Осогово" - Кюстендил Силвия Михова.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов