Избрани Новини

Предадоха на съд мъж за измама при продажба на автомобил

Районна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Кирил Д.

Районна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Кирил Д., извършил престъпление чрез въвеждане в заблуждение с цел имотна облага - чл. 209, ал. 1 от НК.

В началото на м. май 2016 г. свидетелят Ж.Д. от Бургас решил да закупи лек автомобил, като разглеждал различни интернет сайтове с обяви. В един от тях той харесал оферта за продажба на „Мерцедес“, предлаган за 28 800 лв.

На 10.05.2016 г. Ж.Д. се свързал на посочения в обявата телефон за контакт и провел разговор с Кирил Д. от Благоевград относно техническото състояние на колата и цената. Двамата уговорили и възможността за извършване на бартер с друг лек автомобил и доплащане при сключване на договор за покупко-продажба.

На следващия ден купувачът, придружен от двама приятели, заминал за Благоевград със собствените им МПС. Срещата с продавача на колата - Кирил Д., се състояла на паркинга пред магазин „Техномаркет“, на която той пристигнал с обявения за продажба „Мерцедес“. След като огледали и пробвали колите, в присъствие на свидетели, двамата – купувачът и продавачът – започнали да водят преговори относно сключването на договор за покупко-продажба. Стигнали до уговорката обвиняемият Кирил Д. да получи в бартер лекият автомобил м. „Пежо“, собственост на Ж.Д., и парична сума в размер на 18 250 лв.

Обвиняемият Кирил Д. обяснил, че „Мерцедес“-ът е собственост на брат му и го уверил, че има пълномощно за извършване на сделки с тази кола. Той обещал на следващия ден да сключат договор за покупко-продажба и да прехвърлят собствеността на двата автомобила.

Предвид постигнатата уговорка, Ж.Д. дал на Кирил Д. 17 000 лв., като се разбрали остатъка да бъде изплатен при сключването на сделката. На свой ред обвиняемият му предал ключовете на автомобила.

На следващия ден двамата отишли в кантора на нотариус с цел оформяне на сделката. В един момент обвиняемият влязъл в кабинета на помощник-нотариуса и излязъл от там като държал в ръка документи. Той казал на Ж.Д., че трябва бързо да подпише договора, тъй като „щели да дойдат едни мутри, но които дължи пари“, след което документите били подписани от купувача без да се запознае със съдържанието им. В същия момент в чакалнята на кантората влезли двама мъже, които заявили на Ж.Д., че „Мерцедес“-ът е техен и взели от него ключа от автомобила.

Обвиняемият Кирил Д. убедил Ж.Д., че предадените за покупко-продажбата пари са в дома му и ще му ги върне, обаче когато пристигнали на посочения от него адрес, той избягал.

Пострадалият от нереализираната сделка веднага подал жалба в РУ Благоевград. След извършената предварителна проверка било образувано досъдебно производство, в хода на което се установило, че въпросният „Мерцедес“ не бил собственост на брата на обвиняемия Кирил Д., а бил продаден от него през декември 2016 г. на друго лице, както и че той от никого не бил упълномощаван с права относно ползването и разпореждането с него.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов